SSSH

PočetnaVijestiZa medijeIzjaveZaposleni na određeno vrijeme prvi na hrvatskoj burzi

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Zaposleni na određeno vrijeme prvi na hrvatskoj burzi

Zagreb, 17. ožujka 2021. – Nastavno na nedavnu online tribinu SSSH "Rad na određeno kao novo normalno: postoji li budućnost za sigurne i kvalitetne poslove?”, o trendovima zapošljavanja i stanju na tržištu rada u sektoru turizma s dopisnikom Radija Slobodna Europa iz Zagreba Enisom Zebićem razgovarao je predsjednik Sindikata turizma i ugostiteljstva Hrvatske (STUH) Eduard Andrić. Kako reče, ni jedan ugovor na određeno nije produžen. Radnici na određeno su platili ceh toga što su poslodavci pronašli zaobilazni put u korona krizi da obrane svoje profite.

Takva reakcija je uslijedila nakon što su sindikati uspjeli spriječiti hrvatsku Vladu 2020. godine da u dogovoru s poslodavcima brzom izmjenom Zakona o radu što više tereta krize prebaci na radnike olakšavanjem izmjena ugovora o radu.

- Oni su htjeli poslodavcima direktno omogućiti da zbog krize imaju pravo mijenjati ugovore o radu – individualne i kolektivne ugovore. To smo spriječili isto jutro kada smo za to čuli. Išli smo s priopćenjem i pritiskom preko europske razine, Europske komisije i svih, pa se onda Vlada klela da nije imala tu namjeru. Druga je stvar da smo na našoj web stranici, dostupno i onima koji jesu i onima koji nisu u sindikatu, obradili kompletna prava – što za vrijeme samoizolacije, što u izolaciji, što ako radiš od kuće i ostalo. Masovno smo odgovarali na direktna pitanja radnika koji nisu članovi sindikata, jer su se oni našli na vjetrometini, podsjetila je Ana Milićević Pezelj, izvršna tajnica SSSH za socijalni dijalog i javne politike, razgovarajući također s kolegom Zebićem.

Naime, tamo gdje u poduzećima postoji sindikat moglo se djelovati preko povjerenika i to je ono kada se kaže: sindikat čini razliku, poručila je.

Tekst u cijelosti pročitajte na poveznici:
Zaposleni na određeno vrijeme prvi na hrvatskoj burzi _slobodnaevropa.org

 

Foto: Unsplash.org

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom