SSSH

PočetnaVijestiZa medijeIzjaveNeoporeziva primanja svim radnicima

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Neoporeziva primanja svim radnicima

Zagreb, 4. rujna 2019. -  Iako je izmijenjeni Pravilnik o porezu na dohodak stupio na snagu 1. rujna sindikalne središnjice ne odustaju od ideje da se njime jasnije precizira korištenje neoporezivih primanja kako bi ona doista došla do onih koji kojima su i namijenjena, zbog kojih je Ministarstvo financija i odlučilo iz poreznih škara izvući naknadu za topli obrok, smještaj djece u vrtiću ili plaćanje naknade za smještaj.

Kako je rekao za današnji Novi list rekao predsjednik SSSH Mladen Novosel sindikati se pribojavaju kako će i najnovija porezna rasterećenja ponovno biti prilika da se izbjegne povećanje plaća u bruto iznosu ili da se one čak smanje, a time i iznos na koji se plaćaju doprinosi, čime i primanja radnika kada odu u mirovinu.

- Poslodavci su i prošlogodišnje povećanje neoporezivih naknada na pet tisuća kuna iskoristili da tako, bez povećanja bruto iznosa, povećaju plaće, a ne da povećaju jednokratne nagrade, božićnice, jubilarne nagrade, regres ili uskrsnice. Neki su tu priliku, poput Konzuma, iskoristili da su svima povećali plaće, a neki, poput Spačve, povećanje uvjetuju time je li radnik cijeli mjesec bio na poslu ili je nekoliko dana bio na bolovanju. Ljudi zbog tih 400 kuna odlaze i bolesni na posao, komentirao je predsjednik SSSH.

Cijeli tekst, objavljen u tiskanom izdanju Večernjeg lista, pročitajte OVDJE.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom