SSSH

PočetnaVijestiZa medijeSSSH-u neprihvatljiv novi uvjet za dodjelu potpora

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SSSH-u neprihvatljiv novi uvjet za dodjelu potpora

Zagreb, 15. srpnja 2021. - Na drugom sastanku Vlade i socijalnih partnera o vezivanju potpore za očuvanje radnih mjesta uz broj radnika koji imaju covid-potvrdu, Vlada je ostala pri svom prethodno iznesenom prijedlogu. Tako će se za ostvarivanje potpore uvesti novi uvjet  na način da će puni iznos potpore dobiti one tvrtke kod kojih je 70 i više posto radnika s covid-potvrdama (cijepljeno ili preboljelo COVID-19 ili kontinuirano prilažu negativan PCR test ili imaju liječničku potvrdu o zdravstvenoj kontraindikaciji zbog čega se ne smiju cijepiti), dok će tvrtke s do 70 posto takvih radnika, potporu dobiti proporcionalno njihovu udjelu u ukupnom broju zaposlenih kod poslodavca.

Na sastanku su sudjelovali  predsjednik SSSH Mladen Novosel i izvršna tajnica SSSH za socijalni dijalog i javne politike Ana Milićević Pezelj koji su istaknuli kako prijedlog Vlade SSSH-u nije prihvatljiv.

- Ako će to spasiti proračun i poticati sve ostale građane da se cijepe, onda svaka čast, onda će ovo imati efekta. No, mi se bojimo da će ovo dodatno produbiti razdvajanja u društvu, međuljudske odnose u društvu, gdje će se morati na neki način identificirati tko se cijepio, a tko nije, smatra Novosel.

Predstavnici SSSH naglasili su i kako će epidemiološki učinak ove mjere biti zanemariv te da može prouzročiti mnogo veći negativni ekonomski učinak i otpuštanje radnika.

SSSH-u je prijedlog neprihvatljiv i zbog mogućih pritisaka poslodavaca i cijepljenih radnika na one necijepljene na što Vlada, uvođenjem ovoga dodatnog kriterija, očito računa, potičući time mobing i pritom se odričući odgovornosti. Bilo kakvo izlaganje radnika posrednim i neposrednim pritiscima za SSSH je nedopustivo.

Tezu Vlade RH kako je potrebno nagraditi odgovorno ponašanje radnika koji se cijepe i koji, kao porezni obveznici, financiraju potpore za očuvanje radnih mjesta, još smo na prvom sastanku prošloga tjedna okarakterizirali kao neutemeljenu, smatravši kako su i necijepljeni radnici porezni obveznici te kako su i njihova radna mjesta profitabilna i vrijedna spašavanja.

Podsjećamo kako je SSSH i u ranijoj fazi pandemije pozivao Nacionalni stožer civilne zaštite i Vladu na javno objavljivanje svih raspoloživih podataka o stanju epidemije, među ostalim, i podatke o broju oboljelih u radno aktivnoj populaciji prema djelatnostima i zanimanjima. Smatrajući da je cijepljenje najučinkovitiji način za suzbijanje pandemije i vraćanje normalnom životu i radu, više smo puta pozivali Vladu RH na utvrđivanje prioritetnih skupina radnika te transparentniju i bolju organizaciju cijepljenja. Danas, kada je cjepiva dovoljno, možemo samo spekulirati bi li odaziv na cijepljenje bio veći da su komuniciranje i organizacija cijepljenja bili bolji.

Foto: Screenshot/RTL

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom