SSSH

PočetnaVijestiZa medijeNovosel: Veće plaće i bolja materijalna prava radnika treba ugovarati kolektivnim ugovorima

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Novosel: Veće plaće i bolja materijalna prava radnika treba ugovarati kolektivnim ugovorima

Zagreb, 21. rujna 2021. - U emisiji Zoom Zagreb Z1 televizije, predsjednik SSSH Mladen Novosel osvrnuo se na primjetna poskupljenja, najveću inflaciju u Hrvatskoj još od 2013. godine te nizu drugih aktualnih tema važnih za sve građane i radnike u zemlji.

- Dovoljno je otići u trgovinu i kupiti osnovne živežne namirnice i jasno je da svaki put moramo ostaviti više novca na blagajni. Ne treba biti stručnjak za znati da kad cijene naftnih derivata porastu, da cijene svega ostalog isto tako porastu, no zanimljivo je da kad padaju cijene nafte, kao što se dogodilo prošle godine, cijene se nikad ne snižavaju. To je fenomen u cijelom svijetu, a posebice u Hrvatskoj, rekao je Novosel.

Iako je prosječna plaća rasla u prosjeku 5,9 posto, Novosel tvrdi kako radnici to nisu mogli osjetiti jer je protekla godina bila godina preživljavanja u kojoj je bilo najvažnije sačuvati radno mjesto i dobiti ugovorenu plaću. U državni prosjek ulaze i sektori IT-ja, proizvodnja nafte i naftnih derivata, ali i menadžerske plaće koje su mnogo više od plaća većine radnika koje su u najvećem broju slučajeva ostale iste ili su neznatno rasle.

- Događalo se da su potpore koje je država dijelila poslodavcima za radnike bile više od redovne plaće tih radnika, rekao je Novosel te naglasio kako u javnom i državnom sektoru u kojem radi između 250.000 i 300.000 ljudi nije bilo povećanja plaće, već namjera da se one snize, na što sindikati, naravno, nisu pristali.

Novosel je upozorio i na blisku budućnost koju će, s otvaranjem tržišta i popuštanjem mjera, zbog sve veće procijepljenosti, obilježiti još jedan val odlaska hrvatskih radnika u inozemstvo u potrazi za bolje plaćenim poslovima i boljim radnim uvjetima.

Rješenje je, smatra Novosel, kolektivno pregovaranje kojem su SSSH i HUP dali snažan vjetar u leđa prošloga tjedna, potpisavši Sporazum o unapređenju višesektorske i sektorske suradnje.

- Sektorskim kolektivnim ugovorima moramo povećati plaće i materijalna prava svih radnika te tako kompenzirati ovakva poskupljenja i zadržati radnike u Hrvatskoj, rekao je Novosel te istaknuo kako Hrvatska mora postati poželjna zemlja za rad, ne samo za radnike iz trećih zemalja, već i za radnike iz Europske unije. 

Cijelu emisiju pogledajte na sljedećem linku:

https://www.youtube.com/watch?v=ZQzlTQylPlI

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom