SSSH

PočetnaVijestiZa medijeNovosel: Cijenu i uvjete rada u trgovini treba regulirati sektorskim kolektivnim ugovorom

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Novosel: Cijenu i uvjete rada u trgovini treba regulirati sektorskim kolektivnim ugovorom

Zagreb, 13. srpnja 2021. - Predsjednik SSSH Mladen Novosel u Mreži prvog Hrvatskog radija govorio je o radu trgovina nedjeljom i trenutnom rješenju kojeg Vlada RH predlaže - 16 radnih nedjelja za trgovine tijekom godine.

- Većina trgovačkih lanaca u Hrvatskoj su austrijski ili njemački. U domicilnim zemljama radnici u tim lancima rade šest sati i ne rade nedjeljom. Kako u Austriji i Njemačkoj mogu ostvariti profit, a ovdje ga ne bi mogli ostvarivati, rekao je Novosel.

Reguliranje rada trgovina nedjeljom dugogodišnja je težnja Sindikata trgovine Hrvatske (STH) koji je kroz godine pokretao niz inicijativa, kao rezultat stavova samih članova sindikata.

Novosel je istaknuo kako u maloprodaji radi oko 114.000 radnika, a preko 80.000 su žene te podsjetio na istraživanja koja, s većim ili manjim postotkom, govore kako većina građana smatra da trgovine ne bi trebale raditi nedjeljom. (Istraživanje SSSH, istraživanje N1)

- Postoje zanimanja za koja se radnik školuje i zapošljava te unaprijed je upoznat da će imati potrebu raditi nedjeljom, no trgovina to nije, rekao je Novosel te istaknuo kako treba slijediti prakse europskih zemalja u kojima je Zakonom o trgovini regulirano radno vrijeme. - Ovo što sada imamo, da svaki poslodavac u sektoru trgovine može urediti radno vrijeme od 0 do 24, znači da smo sve podredili profitu. Zbog takvih odluka možemo zaboraviti da će Hrvatska postati zemlja poželjna za rad, a upravo to bi trebao biti interes i poslodavaca i Vlade i ovoga društva.

Novosel je podsjetio kako je, uz radno vrijeme, potrebno regulirati i cijenu rada u trgovini, kao i dodatke radnicima - i to sektorskim kolektivnim ugovorom koji se ne uspijeva sklopiti sedam godina. - Zašto se ne želi ugovoriti cijena rada i dodaci? Idemo do kraja godine sklopiti sektorski kolektivni ugovor i stvoriti elemenete da trgovci žele ostati raditi u Hrvatskoj te da poslodavci imaju dovoljno radnika, rekao je Novosel.

Foto: Screenshot/HRT

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom