SSSH

PočetnaVijestiZa medijeBrnardić: "Želimo li poticati cijepljenje tako da nekoga ekonomski ucjenjujemo?"

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Brnardić: "Želimo li poticati cijepljenje tako da nekoga ekonomski ucjenjujemo?"

Zagreb, 7. srpnja 2021. - Savjetnica SSSH za radno i socijalno pravo Sunčica Brnardić za N1 osvrnula se na posljednju najavu Vlade RH o ukidanju potpora za očuvanje radnih mjesta za necijepljene radnike te o radu nedjeljom o trgovinama.

Brnardić smatra kako je riječ o ustavno i pravno upitnom rješenju. "Vlada ima diskrecijsko pravo propisivati potpore za očuvanje radnih mjesta, ali je pritom važno da uvjeti koje postavljaju nisu diskriminatorni ni u kojem smislu", rekla je Brnardić.

Brnardić je istaknula kako je riječ o ekonomskoj mjeri koja se vezuje za kriterij koji je vrlo upitan i koji necijepljene osobe stavlja u nepovoljniji položaj. Postavlja se pitanje je li takvo ograničavanje pristupa ekonomskim potporama nužno i primjereno demokratskom društvu. - Želimo li poticati cijepljenje na način da nekoga ekonomski ucjenjujemo?

Država s jedne strane, smatra Brnardić, ima ulogu u podupiranju očuvanja radnih mjesta i prihoda radnika, a s druge strane, ima i odgovornost za zaštitu javnog zdravlja. - Veća procijepljenost je legitiman cilj, no može li se do te mjere povećati procijepljenost na način koji bi utjecao na osobna prava i slobode te na jednak pristup potporama, pita se Brnardić.

Riječ je, zapravo, o intervenciji u radne odnose.

- Na ovaj način kroz izbjegavanje odgovornosti, Vlada posredno utječe na poslodavce kako bi vršili pritak na radnike. Vrlo je zabrinjavajuće da Vlada nije prepoznala da se radi o neprimjerenoj intervenciji u radni odnos, rekla je Brnardić te naglasila kako sindikati kao rezultat ove mjere očekuju kršenje radničkih prava, ali i prednost cijepljenih radnika pri novim zapošljavanjima . - Po trenutnom zakonskom uređenju, poslodavac nema pravo od radnika tražiti informaciju o cijepljenju. Riječ je i o jednom opasnom miješanju u međuljudske odnose u kolektivu gdje se otvara prostor za mobing.

Na upit o argumentu Vlade da su uložena velika sredstva u dosadašnje potpore te da je sada potrebno dati određeni doprinos tome, Brnardić odgovara kako je očekivala da će se apelirati na savjest svih nas kao poreznih obveznika da i mi damo potporu Vladi za kažnjavanje onih koji se nisu cijepili, iako je cijepljenje dobrovoljno i osobna odluka radnika. Problem je, smatra, negdje drugdje - treba tražiti razloge zašto imamo tako nisku procijepljenost, propustili smo napraviti analize tko se želi cijepiti, a tko ne, nije bilo pravog plana i strategije ciljepljenja, nije se ciljano išlo prema prioritetnim radnicima.

- Ovo je samo prebacivanje odgovornosti od strane Vlade i kažnjavanje radnika za ono što je njezina odgovornost, a to je zaštita i promocija javnog zdravlja.

Brnardić je komentirala i trenutni prijedlog Vlade od 16 radnih nedjelja u trgovini. Riječ je, smatra Brnardić, o iskoraku s obzirom na postojeće stanje gdje 27 posto radnika radi nedjeljom te napominje kako je prijedlog rezultat dugogodišnje inicijative sindikata, prije svega Sindikata trgovine Hrvatske (STH) i njihovih članica za reguliranje rada nedjeljom.

Cijelo gostovanje pogledajte na sljedećoj poveznici:

N1: Brnardić: Vlada odgovornost za cijepljenje prebacuje na druge

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom