SSSH

PočetnaVijestiSSSH u medijimaNovosel: U Hrvatskoj se za prosječnu plaću može kupiti najmanje litara goriva u Europi

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Novosel: U Hrvatskoj se za prosječnu plaću može kupiti najmanje litara goriva u Europi

Zagreb, 13. listopada 2021. - Predsjednik SSSH Mladen Novosel jutros je gostovao u Novom danu N1 televizije i U mreži prvog Hrvatskog radija, te iznio sindikalna stajališta o povijesno najvišoj cijeni goriva u Hrvatskoj i pratećoj inflaciji.

Nakon što je SSSH jučer pozvao Vladu na smanjenje trošarina na gorivo, smatrajući kako je riječ o lančanoj reakciji koja će rezultirati još većim rastom cijena hrane, stanovanja i transporta te da ovakav rast cijena goriva snažno ukazuje na potrebu povećanja plaće, Novosel je istaknuo se u Hrvatskoj za prosječnu plaću, koja iznosi 7.040 kuna, može kupiti najmanje litara goriva u Europi. Također, prosječna plaća u Hrvatskoj nešto je viša od 900 eura, dok je iznos minimalne plaće u Njemačkoj 1.600 eura.

- Vlada ima veći utjecaj nego što želi priznati. Ima mehanizme kojima može ovo spriječiti. Često govori kako je u Hrvatskoj pristuno slobodno tržište, ali to je u Hrvatskoj anarhija. Ne može se sve prepustiti tržištu koje je kod nas takvo da se samo gleda kako uzeti veći profit, na štetu radnika, rekao je Novosel.

Novosel je istaknuo i kako sindikati, s ovakvim zakonodavstvom, ne mogu organizirati opći štrajk te da mogu apelirati da se zaustavi porast cijena derivata. - Naša uloga kao sindikata je kroz kolektivno pregovaranje i sektorske kolektivne ugovore osigurati rast plaća kojima će se ublažiti udar na građane, rekao je Novosel, te podsjetio na Sporazum o unapređenju suradnje koji je SSSH potpisao s Hrvatskom udrugom poslodavaca prošloga mjeseca kojim su se sindikati i poslodavci obvezali poticati kolektivno pregovaranje.

Foto: N1/Screenshot

Iz medija:

N1: Novosel: Naša prosječna plaća ima manju kupovnu moć od one u Srbiji i BiH
Telegram: Sindikalist o poskupljenjima: 'Naša prosječna plaća ima manju kupovnu moć od one u Srbiji i BiH'
Index: https://www.index.hr/vijesti/clanak/sindikalist-nasa-prosjecna-placa-ima-manju-kupovnu-moc-od-one-u-srbiji-i-bih/2310491.aspx
 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom