SSSH

PočetnaVijestiSekcija mladihŽenska fronta za radna i socijalna prava zahtijeva od zastupnica i zastupnika u Hrvatskom saboru da glasaju PROTIV Prijedloga Zakona o radu!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Ženska fronta za radna i socijalna prava zahtijeva od zastupnica i zastupnika u Hrvatskom saboru da glasaju PROTIV Prijedloga Zakona o radu!

Zagreb, 26. veljače 2014. - Ženska fronta za radna i socijalna prava izdala je priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti:

U Ustavu Republike Hrvatske stoji da vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana.
Mislite li da narod može biti slobodan ukoliko živi u strahu i egzistencijalnoj nesigurnosti, bez prava na adekvatno plaćen rad? Mislite li da radnice i radnici mogu biti ravnopravni ako većina ne može raspolagati svojim slobodnim vremenom, dizati kredit, planirati obitelj, ostvariti pravo na zasluženu i punu mirovinu…?

Mislite li da narod želi Zakon o radu koji:

• je ušao u saborsku proceduru bez argumentirane javne rasprave i konkretnih analiza o posljedicama predloženih reformi
• ne donosi nova radna mjesta, ne smanjuje udio sive ekonomije i ne može privući nove investicije
• dodatno osiromašuje već obespravljeno radništvo
• de facto ukida rad na neodređeno
• promovira nesigurne, fleksibilne oblike rada (rad na određeno, prijenos ugovora o radu, agencijski rad)
• legalizira dugogodišnje nezakonito ponašanje poslodavaca, prvenstveno kada je riječ o prekovremenom radu
• produljuje radni tjedan i do 60 sati

Promjene Zakona o radu moraju biti u općem interesu, a ne samo u interesu kapitala. Radno zakonodavstvo bi trebalo štititi radništvo, a ne legalizirati njegovu dodatnu eksploataciju! Neovisno kojoj parlamentarnoj opciji pripadate, vaša je dužnost djelovati u interesu većine građanki i građana ove države. Vaša je dužnost odbaciti ovakav Zakon i zajedno sa zainteresiranom javnošću provesti iscrpnu analizu i raspravu o smjeru u kojem bi reforma radnog zakonodavstva trebala ići.

Ženska fronta za radna i socijalna prava predlaže Zakon koji će:

• uslijediti nakon provedene ozbiljne rodne analize, uzimajući u obzir specifične radno-socijalne probleme radnica
• jasno regulirati rad na određeno i ugraditi zaštitne mehanizme protiv njegove zlouporabe
• definirati u kojim je slučajevima outsourcing (prijenos ugovora o radu) potreban i osigurati njegovo ograničavanje u djelatnostima od javnog interesa
• definirati agencijski rad kao rad ograničen na izvanredne slučajeve povećanog opsega rada, određene sezonske poslove, slučajeve zamjene privremeno odsutnog/e radnika/ice
• utvrditi maksimalni četrdesetosatni radni tjedan, a prekovremeni rad ograničiti na osam sati tjedno, uz poštovanje radnog dana od 0 do 24 sata
• zabraniti otkaz za vrijeme trudnoće ili korištenja rodiljnih/roditeljskih pravaAktivistice Ženske fronte za radna i socijalna prava pojavile su su na Markovu trgu odjevene kao pirotehničarke noseći crnu kutiju - ''eksploziv'' u kojoj su se nalazili  zakoni štetni za hrvatske građane, a koje su namjeravale  uručiti saborskim zastupnicima. NIsu prošle osiguranje...


 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom