SSSH

PočetnaVijestiSekcija mladih„Zajedno za 8+8+8“

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

„Zajedno za 8+8+8“

Zagreb, 24. travnja 2014. - Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog praznika rada u Zagrebu održat će se pod nazivom „Zajedno za 8+8+8“, a organiziraju ga Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati, Matica hrvatskih sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske. Obilježavanje će započeti okupljanjem kod kružnog toka u Radničkoj cesti gdje će Šime Strikoman snimiti milenijsku fotografiju „Tri osmice“ koja simbolizira poveznicu značaja 1. svibnja i sindikalne borbe za očuvanje tri osmice kroz pregovore o Zakonu o radu.  Vladi RH bit će upućen i crveni karton.

Nakon snimanja milenijske fotografije održat će se prosvjedni skup, a potom formirati povorka koja će prolaziti Radničkom cestom pored nekoliko bivših tvornica (Katran, Chromos boje i lakovi, ZIA, TLOS,  Pobjeda tekstil, Zora, Elektrode, ATM, Kožara). Planirano je zaustavljanje kod Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Povorka će se dalje kretati Avenijom Marina Držića, Šubićevom i Maksimirskom ulicom te produžiti do glavnog ulaza u park Maksimir. Uz rub Radničke ceste dio sudionika povorke zapalit će lampaše u spomen na propale tvrtke u Radničkoj cesti i radnike koji su tamo radili.

Na ulazu u park Maksimir Sekcija mladih SSSH održat će performance s naglaskom na povijesnom značenju i važnosti Međunarodnog praznika rada.

Dan uoči Praznika rada, u jutarnjim satima 30. travnja, predstavnici sindikalnih središnjica položit će vijenac i zapaliti svijeću kod križa na groblju branitelja na zagrebačkome groblju Mirogoj. U večernjim satima, u Tvornici kulture, Sekcija mladih SSSH sudjeluje u organizaciji koncerta što ga svojim članovima i svim građanima Grada Zagreba i okolice poklanjaju SSSH i NHS. Sviraju zadarski POSTOLAR TRIPPER i splitski ST!LLNES.
 

Audio zapis press konferencije:

Redom govore: Mladen Novosel, predsjednik SSSH, Krešimir Sever, predsjednik NHS-a, Damir Jakuš, predsjednik URSH, i Vilim Ribić, predsjednik MHS-a.

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom