SSSH

PočetnaVijestiSekcija mladihTreći kamp Odbora mladih Regionalnog sindikalnog vijeća Solidarnost

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Treći kamp Odbora mladih Regionalnog sindikalnog vijeća Solidarnost

Marija Bistrica, 21. rujna 2014. - Od 18.09. do 21.09. u Mariji Bistici održan je treći kamp Odbora mladih Regionalnog sindikalnog vijeća „Solidarnost“ na kojem je sudjelovalo 46 mladih sindikalnih aktivista iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije, uz goste iz austrijskog sindikata PRO-GE. Kamp je održan uz financijsku potporu Regionalnog ureda za radne odnose i socijalni dijalog u jugoistočnoj Europi Zaklade Friedrich Ebert.

Prvog dana sve prisutne sindikalne organizacije mladih prezentirale su izvještaje o svojem radu u proteklih godinu dana, kao i o iskustvima i praksama u komuniciranju s mladima, te organiziranju i učlanjivanju mladih. Također se učilo o novim i starim načinima komuniciranja u sindikatu i pristupanju potencijalnim članovima. Na tu temu nadovezala se problematika važnosti članstva u sindikatu i kako to objasniti potencijalnim članovima.

Domagoj Ferdebar, regionalni povjerenik Sindikata graditeljstva Hrvatske za grad Zagreb i središnju Hrvatsku, predstavio je sindikalne kampanje učlanjivanja na primjeru graditeljstva, te je podijelio svoja iskustva o problemima na koje je nailazio dok je pokušao predstaviti rad sindikata potencijalnim članovima.

Istog dana razrađivale su se ideje za moguću mini-kampanju na temu komuniciranja i/ili učlanjivanja mladih. Radilo se u grupama po organizacijama, a odabrane teme kampanja bile su raznovrsne: zaštita na radu, kako predstaviti sindikat mladima, te učlanjivanje na primjeru određene sektorske grane i pojedinačne sindikalne podružnice i poduzeća.

U radnom dijelu sudjelovali su i predstavnici iz austrijskog sindikata PRO-GE, podijelivši svoja iskustva u radu s mladima, a posebno u vezi komuniciranja i organiziranja mladih radnika u Austriji.

Drugog dana grupe su na temelju izabrnih ideja razrađivale akcijski plan svojih kampanja, uključujući
pripremu i planiranje, definiranje ciljeva, ciljne grupe, očekivanih rezultata, odabir komunikacijskih alata i definiranje aktivnosti u svim koracima koji su potrebni za provedbu kampanje, pa seve do definiranja indikatora i načina praćenja uspješnosti same kampanje. Sudionike kampa su kroz sve korake planiranja kampanje, uvodnim prezentacijama i konkretnim zadacima koji su uslijedili, vodili Dijana Šobota i Darko Šeperić, zaposleni u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske.

Kamp je završen dogovorima o budućim aktivnostima, te najavom slijedećeg kampa iduće godine u Makedoniji, koja 2015. g. preuzima predsjedavanje RSV „Solidarnost“. Također je dogovaran dnevni red predstojećeg sastanka Odbora mladih RSV „Solidarnost“ koji će se održati u Tuheljskim Toplicama 12.11. ove godine.
 
 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom