SSSH

PočetnaVijestiSekcija mladihSkup mladih sindikalista jugoistočne Europe, DGB-a i ÖGB-a

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Skup mladih sindikalista jugoistočne Europe, DGB-a i ÖGB-a

Ohrid, 4. listopada 2012 – Od 1. do 3. listopada 2012. g. održan je u Ohridu u Makedoniji četvrti skup mladih sindikalista Jugoistočne Europe (Hrvatska, Srbija, BiH, Crna Gora, Makedonija, Kosovo, Albanija, Rumunjska i Bugarska), Njemačkog saveza sindikata (DGB) i Austrijskog saveza sindikata (ÖGB), organizirano uz financijsku potporu Zaklade Friedrich Ebert. Glavna tema ovogodišnjeg susreta bila je „Zapošljavanje i demokracija“. Sekciju mladih SSSH na skupu je predstavljao predsjednik Sekcije Ivan Blažević.
Tijekom tri dana mladi su sindikalisti raspravljali o izazovima tržišta rada u EU, s naglaskom na prava radnika pristupnih zemalja i novih članica, smanjenju prava mladih radnika i fleksibilizaciji radnog zakonodavstva u vrijeme krize. Također su razmjenjivana iskustva o dobrim praksama unutar sekcija mladih i idejama za organiziranje mladih radnika. Kao dva najveća problema u radu sekcija mladih istaknuti su problem odvajanja slobodnog vremena za sindikalni aktivizam (budući da mladi za razliku od sindikalnih povjerenika za sindikalne aktivnosti uglavnom ne mogu koristiti radno vrijeme) i nedostatak financijskih sredstava koja bi bila na raspolaganju sekcijama mladih za njihove aktivnosti.
Održana je i rasprava o demokratskim vrijednostima EU i aktivnoj participaciji mladih članova sindikata u aktivnostima na europskoj razini, u sklopu koje se govorilo i o ulozi sindikata i sekcija mladih u 21. stoljeću. Rasprava je bila popraćena radionicom na temu zadržavanja postojećih članova (mladih sindikalnih aktivista) i privlačenju novih članova te njihovom uključivanju u volonterski rad sekcija mladih.
Tijekom skupa također je održana i konferencija za novinare povodom Svjetskog dana dostojanstvenog rada 7. listopada, na kojoj su mladi sindikalisti govorili o položaju mladih radnika na tržištu rada.

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom