SSSH

PočetnaVijestiSekcija mladihSindikalno-aktivistički vikend za mlade

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Sindikalno-aktivistički vikend za mlade

Zagreb, 21. siječnja 2019. - U organizaciji Mreže mladih Hrvatske (MMH), Sekcije mladih Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, te Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), u Stubičkim Toplicama je organiziran sindikalno-aktivistički vikend za mlade, u sklopu koje je održana i završna konferencija projekta Mladi PoZOR - glas mladih radnica i radnika u izmjenama radnog zakonodavstva na kojoj su sudjelovali mladi aktivisti iz udruga i sindikata iz cijele Hrvatske.

Cilj konferencije i  sindikalno-aktivističkog vikend bio je nastavak edukacije mladih sindikalista iz različitih sindikata udruženih u SSSH kao i povezivanje te umrežavanje s drugim mladim aktivistima iz udruga civilnog društva iz čitave Hrvatske. Uz međusobno upoznavanje i definiranje njihovih razloga sindikalno-aktivističkog angažmana te promjena koji oni žele vidjeti u društvu, raspravljalo se i o položaju mladih na tržištu rada, uvjetima u kojima rade. Uz to, predstavljeni su i rezultati istraživanja o položaj mladih radnika u sektorima turizma, graditeljstva i medija, istraživanje o zadovoljstvu radnih mjestom iz perspektive mladih te istraživanje o prekarnim oblicima rada s naglaskom na uvjete rada mladih radnika i radnica. Vrijednost zajedničkog rada bila je u analizi primjera uspješnih sindikalno-aktivističkih akcija, kao i u planiranju nekih novih sindikalnih akcija u kojima mladi mogu i trebaju sudjelovati. 

Na sindikalno-aktivističkom programu sudjelovalo je 20-ak mladih iz ukupno 11 sindikata udruženih u SSSH, uz jednako toliko mladih iz različitih udruga mladih. Najveću vrijednost ovog vikenda vidimo upravo u njihovom međusobnom umrežavanju i povezivanju te u stvaranju prilike mladima za detektiranje njihovih problema na razini poduzeća tako i društva, u cjelini.

Sindikalno-aktivistički vikend za mlade, uz kolege Josipa Miličevića iz MMH i Jakova Kolaka iz udruge BRID, vodili su su Darko Šeperić, Nediljka Buklijaš i Sunčica Brnardić iz SSSH.
 

Video prilog pogledajte u nastavku:

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom