SSSH

PočetnaVijestiSekcija mladihSeminar o garancijama za mlade u Europi i Odbor mladih ETUC-a

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Seminar o garancijama za mlade u Europi i Odbor mladih ETUC-a

Bruxelles, 8. rujna 2016. – Član Izvršnog odbora Sekcije mladih SSSH Vladimir Bahun sudjelovao je potkraj lipnja u radu seminara Europske konfederacije sindikata (ETUC) pod nazivom „Garancije za mlade ljude u Europi“, a potom i u radu Odbora mladih ETUC-a.

Tijekom rasprave o problemima i rezultatima provedbe „Garancije za mlade“ - novoga pristupa u rješavanju pitanja nezaposlenosti mladih osoba, kojim se sve osobe mlađe od 25 godina (u RH mlađe od 30 godina!) nastoji što brže aktivirati na tržištu rada, otvoreno je niz pitanja, no teško je govoriti o detaljima, jer se puno izvješće, s analizama i projekcijama, očekuje u listopadu.

Kako je Odbor mladih ETUC-a održan dan nakon glasovanja o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, najprije se diskutiralo, a potom i  sastavilo priopćenje za javnost, u kojemu je, među ostalim, napomenuto kako je 72 posto mladih glasovalo za ostanak UK-a u EU te kako će Odbor mladih ETUC-a nastaviti borbu za socijalnim pravima i dobrim poslovima mladih osoba u Europi. Na sastanku su dodatno istaknuti i potvrđeni ciljevi i prioriteti Odbora mladih ETUC-a: rad na demokratizaciji Europe; poticanje investiranje u održavajući razvoj; socijalni dijalog; rast plaća; snažniji Europski stup socijalnih prava, bolji pristup tržištu rada, rast zaposlenosti, prosjek plaća,  izgradnja većeg povjerenja u institucije, povećanje ponude kvalitetnih poslova za mlade, uz traženje mapiranja uključenja mladih u poslove.

Vezane vijesti:
Joint statement on the Youth Guarantee: Let's live up to our ambitions

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom