SSSH

PočetnaVijestiSekcija mladihRadna grupa Odbora mladih Regionalnog sindikalnog vijeća Solidarnost

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Radna grupa Odbora mladih Regionalnog sindikalnog vijeća Solidarnost

Beograd, 4. veljače 2017. - Uz financijsku potporu Europske konfederacije sindikata i Europske komisije,  od 29.  do 31. siječnja u Beogradu je održana konferencija radne grupe Odbora mladih Regionalnog sindikalnog vijeća Solidarnost. Članice su sve reprezentativne sindikalne središnjice Regionalnog sindikalnog vijeća. U ime Saveza samostalnih sindikata Hrvatske sudjelovali su Ivan Juričević, predstavnik mladih Sindikata pomoraca Hrvatske, i Ivan Blažević, predstavnik mladih Sindikata turizma i usluga Hrvatske.

Prvog radnog dana svi su predstavnici predstavili dosadašnje postojeće strukture mladih unutar središnjica, suradnju s nevladinim organizacijama, organizacijama civilnog društva i organizacijama mladih.

Rasprava se vodila o mladima i njihovu statusu u regiji, migracijama, visokoj stopi nezaposlenosti, te porastu atipičnih oblika rada u domeni agencijskog rada, ugovora o radu na određeno vrijeme, ugovorima preko studenskih i učeničkih servisa, ugovorima o radu na pola radnog vremena, sezonskome zapošljavanju.

U nastavku drugoga dijela, Nils Schuster, predstavnik mladih Njemačkog saveza sindikata (DGB-a), predstavio je funcioniranje i rad odbora za mlade te njihovu ulogu u sindikatima i društvu.  Maher Tekaya, predstavnik francuskog CFDT-a, predstavio je drugačiji koncepcijski načina rada s mladima, za razliku od njemačkog primjera.

Drugog završnog dana, u radu su sudjelovali predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava Crne Gore te Krovne organizacije mladih Srbije vezano uz institucijonalnu suradnju mladih zapadnog Balkana kroz nadilaženje riješenja i prepreka radi buduće suradnje kroz Regionalnog ureda za suradnju mladih zapadnog Balkana (RYCO).

Uvodno nam je Frank Moravic predstavio rad Francusko njemačkog ureda za mlade, govorio o povijesnoj važnosti Elizejskog ugovora koji je donio prednosti na nekoliko polja obaju društava nakon ratnih strahota poslije Drugog svjetskog rata; na političkoj razini, kulturnoj razini, sveučilišnoj razini, vladinoj razini itd. Od 1963. u sklopu tog ureda u razmjeni mladih s njemačke i francuske strane sudjelovalo je 19 milijuna ljudi.

Predstavljene su mogućnosti uključivanja Odbora mladih RSV Solidarnost u okviru tog Regionalnog ureda za suradnju mladih zapadnog Balkana (RYCO), gdje se može u suradnji s nevladinim organizacijama aplicirati na financiranju projektima razmjene zemalja potpisnica, među kojima su Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija, Crna Gora, Albanija, Kosovo, ali nisu Slovenija i Hrvatska, koje mogu sudjelovati kao gosti projekata od strane zemlje potpisnice.

Predloženi su zaključci da se uputi Inicijativa za izmijenom Statuta Regionalnog ureda za suradnju mladih zapadnog Balkana (RYCO) pred njihovim tijelima u pogledu da se sindikati uvrste u direktne korisnike projekata. S obzirom da je domaćinstvo Odbora mladih RSV Solidarnost rotirajućeg karaktera, zemlja ove godine je Slovenija koja presjedava odborom.

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom