SSSH

PočetnaVijestiSekcija mladihRad Nene Radića pobjednik nagradnoj natječaja za izradu prvomajskog plakata

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Rad Nene Radića pobjednik nagradnoj natječaja za izradu prvomajskog plakata

Zagreb, 22. travnja 2016. – Odlukom ocjenjivačkom žirija, pobjednik nagradnog natječaja Sekcije mladih SSSH i SSSH za izradu prvomajskog plakata je grafičko rješenje Nene Radića. Drugo mjesto pripalo je Ivanu Sikiriću, treće Roberti Stanić, a četvrto Tomi Pavlinoviću.

- Putem elementa starog zgužvanog papira i fonta pisače mašine želio sam ukazati da se daleko u povijest (od 1890. godine) u Hrvatskoj slavi Praznik rada.

Crvena boja dominira cijelim posterom te zorno dočarava svaku prolivenu krv nevezanu za rasu pojedinca. Praznik rada je Međunarodni praznik i kao takav odaje počast svim žrtvama.Zbog toga je također koristena samo jedna boja na posteru,jedinstvena crvena boja krvi, krvi koja teče u svakom čovjeku.

Udarni dio postera predstavljaju bijela stilirizirana slova #1SVI. Kako se ove godine ovom akcijom, ponajprije, želite obratiti mlađoj populaciji, te ih potaknuti na razmišljanje o značaju i važnosti Međunarodnog praznika rada tražio sam neki način kako bi se i gdje bi se moglo najlakše potaknuti mlade na raspravu o Prazniku.

Mladi koriste društvene mreže kao izvor informacija a ujedno i kao sredstvo dijeljenja informacija. Facebook i Twitter kao najrašireniji društveni mediji u Hrvatskoj idealna su platforma za bilo kakvo obraćanje mladima. Ujedno ta dva servisa imaju i jednu zajedničku stvar a to je znak "#" Hashtag.

Hashtag se koristi za označavanje i grupiranje poruka vezanih uz neku konkretnu temu (npr. #sindikati). Znači ako objavite poruku s navedenim hashtagom, prikazat će vam se i ostale najnovije poruke s istim hashtagom a pripadaju temi Sindikati. Sukladno tome nastavak iza hastaga je "1SVI" odnosno kratica od PRVI SVIBANJ. Interpukcijski znakovi se ne koriste unutar hashtagova stoga sam ih izbjegavao.

Kako se MAJ više ne koristi, a bio bi sigurno prikladniji, odlučio sam se na SVI. Zašto ne puni naziv? Jednostavno iz razloga što mi  kratica omogućava korištenje većeg fonta slova tako da bude poruka vidljivija.

Ispod glavne poruke nalaze se dva bijela karanfila, simboli radničkog pokreta u jugoistočnoj Europi, Austriji i Italiji. Nosili su se u zapučku na Praznik rada. Dva su karanfila jer predstavljaju muškarca i ženu u ravnopravnom položaju tijekom borbe za radnička prava.

Na dnu smješten je Vaš logo sa malim ali snažnim sloganom "Zajedno smo jači". Kroz slogan se ističe značaj radničke solidarnosti u 21. stoljeću - pojasnio je Neno Radić svoj pobjednički rad.

Pobjednički plakati, kao i drugih deset najboljih, bit će izloženo na prigodnoj izložbi povodom Međunarodnog praznika rada u prostorima Radničkog doma uoči proslave Praznika rada, kao i u prostoru Tvornice kulture prilikom događanja "Praznik rada u Tvornici", kojega SSSH organizira 29. travnja.

Na natječaj su pristigla ukupno 23 grafička rješenja 15 autora. Pri selekciji smo vodili računa o kvaliteti grafičkog i idejnog rješenja, kao i objašnjenju svakog plakata. Uz to, iznimno smo ovoga puta dodijelili dodatnu nagradu, četvrtu nagradu, jer nam se svidio kao idejno rješenje, ali i kao poticaj budućem radu učenika srednje škole.

Sve, na natječaj, pristigle radove pronađite ovdje.

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom