SSSH

PočetnaVijestiSekcija mladihPozor - ZOR!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Pozor - ZOR!

Zagreb, 25. veljače 2014. - U sklopu kampanje Ženske fronte za radna i socijalna prava "Pozor - ZOR!"  pušteno je još nekoliko video uradaka:

Pozor - ZOR! /// Koncentracija moći u rukama kapitala

U desetom videu kampanje "Pozor - ZOR!"  govornici i govornice govore o pravom cilju novog Zakona o radu, koji nije ekonomski oporavak, već koncentracija moći u rukama kapitala. Drugim riječima, novi ZOR predstavlja radikalizaciju iste politike koja nas je dovela u krizu. Govorili su student Josip Jagić, Domagoj Mihaljević iz BRID-a i Maja Mandarić iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske.

 

Pozor - ZOR! /// Pogubna ideologija slobodnog tržišta

Jedanaesti video kampanje Pozor - ZOR! upozorava na činjenicu da je pokretačka snaga novog Zakona o radu pogubna slobodnotržišna ideologija iza koje stoji isključivo logika profita. Fleksibilizacija neće dovesti do napretka i bogatstva naroda, već do povećanja profita krupnih kapitalista/kinja i političara/ki. U klipu su govorili Zdravko Popović iz MONTAЖ$TROJ-a i Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske.


Pozor - ZOR! /// Postupno ukidanje prava na štrajk

Posljednji video kampanje Pozor - ZOR!, govoreći o sužavanju prava na štrajk, pogađa u bit trenutne socijalno političke tematike. Danas, 25. veljače, je održan štrajk solidarnosti u organizaciji pet sindikalnih središnjica, čiji je formalno pravni povod potpora tvrtkama Arena Modna kuća d.o.o. Pula te Zdravstveno-rekreacijskom centar (ZRC) Lipik, u kojima radnici rade, a ne primaju plaću već 7, odnosno, u slučaju ZRC Lipik, čak 25 mjeseci. Sutrašnji prosvjed na Markovom trgu poslužit će kao podsjetnik da se pregovori o ZOR-u mogu nastaviti samo ako prijedlog bude povučen iz saborske procedure ili bude odgođen.

U videu govore glavni tajnik Novog Sindikata Tomislav Kiš, Mislav Stublić iz BRID-a, te Josipa Marjanović i Dario Vuković iz Sekcije mladih SSSH.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom