SSSH

PočetnaVijestiSekcija mladihPlenarna sjednica Međuregionalnog sindikalnog vijeća „Solidarnost“

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Plenarna sjednica Međuregionalnog sindikalnog vijeća „Solidarnost“

Skopje, 14. listopada 2015. (rss-mladi.org/sssh) – U makedonskome glavnome gradu Skopju od 10. do 13. listopada održana je Plenarna sjednica Međuregionalnog sindikalnog vijeća „Solidarnost“ i radionica o reformama sindikata na kojoj je ispred Sekcije mladih SSSH  sudjelovala Sandra Bahunek, izvršna tajnica Sekcije.

Tema Plenarne sjednice bila je dogovor o terminu i tema Kampa mladih, kao i budućnost web stranice Vijeća. Dva su moguća termina za održavanje Kampa i to prosinac ove godine ili siječanj iduće godine. Većina sudionika izjasnila se za siječanj iduće godine te je usvojen prijedlog da termin bude vezan na dane vikenda. Makedonija, kao zemlja domaćin, preuzela je obavezu da ispita možemo li sredstva za Kamp iskoristiti u idućoj godini te će se javiti s informacijama. Prijedlozi o temama Kampa su „Novo" zakonodavstvo u radnim odnosima i utjecaj na mlade, Organiziranje članstva u multinacionalnim kompanijama, Strukture mladih na europskoj razini, projekti i povlačenje sredstava...

O temi Internet i komunikacija prezentaciju je održao Goran Pavlov, dok je Darko Šeperić ( SSSH) imao izlaganje o temi Mladi u JI Europi - Izgubljeni u prijevodu te o temi Što sindikat može učiniti za mlade, a što mladi za sindikat? Nakon svakog izlaganja slijedila je zanimljiva rasprava, a rodile su se i poneke ideje. Ideje su prezentirane na zajedničkom dijelu s predstavnicima sindikata (seniorima) gdje je dobivena njihova podršku razmišljanjima i idejama Odbora mladih Vijeća, međutim konkretne daljnje radnje nisu dogovorene.

Važno je napomenuti da je Lidija Naskovska imala izlaganje u kojemu je prisutne upoznala s pojmovima ETUC-ova priručnika dobre prakse. Organiziranje, kao pojam od iznimne važnosti u sindikalnom radu, nije posebno istaknut iako mu je u priručniku dodijeljeno mjesto unutar drugih pojmova. Ograničenje mandata i spajanje sličnih granskih sindikata sudionici su prepoznali kao važan dio reforme sindikata.

Veliko zanimanje izazvalo je izlaganje Darka Šeperića gdje je upoznao sudionike s bazom kolektivnih ugovora koju je izradio SSSH u suradnji sa HUP-om i tri granska sindikata (SMH-IS, SGH i STUH), a u okviru projekta „Jačanje bipartitnog partnerstva kroz zajednički rad na kolektivnom pregovaranju". Mladi su izložili ideju da se ovakva baza napravi i na razini regije, što „seniorima“ nije bilo prihvatljivo, iako su nakon izlaganja uvidjeli prednosti takve baze.

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom