SSSH

PočetnaVijestiSekcija mladihOdržan "Dijalog lidera i mladih sindikalista"

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Održan "Dijalog lidera i mladih sindikalista"

Zagreb, 8. rujna 2021. - Kao nastavak konferencije "Mladi u sindikatu 21. stoljeća" koju je SSSH organizirao prošle godine, održan je poludnevni događaj "Dijalog lidera i mladih sindikalista" s ciljem analize zaključaka donesenih na prošlogodišnjoj konferenciji i evaluacije provedbe tih zaključaka u proteklih godinu i pol dana.

Na događaju su sudjelovali iskusni i mladi sindikalisti i lideri (predsjednici sindikata) koji su se kroz strukturirani dijalog dotaknuli važnosti sindikalnog organiziranja radnika, pogotovo mladih koji su često nesvjesni prava koje imaju na radnome mjestu i čija se prava, kao rezultat toga, najčešće krše. Kroz razmjenu iskustava, mladi su sindikalisti imali priliku slušati o rezultatima sindikalnih aktivnosti i promjenama koje su one donijele, a lideri su se upoznali s problemima s kojima se mladi sindikalisti suočavaju na radnim mjestima, ali i s ograničenjima u širenju sindikalne misije.

Događaj se održao u dva dijela - u prvom su se dijelu analizirale preporuke Europske konfederacije sindikata (ETUC) o uključivanju mladih u sindikate te se raspravljalo o pomacima koji su ostvareni. Istaknuto je kako je, unatoč svim uloženim naporima u stvaranje mreže mladih i educiranja, uključivanje mladih u sindikate velik izazov i na hrvatskoj i na europskoj razini.

U drugom, interaktivnijem dijelu, mladi su sindikalisti kroz pitanja upućena predsjednicima sindikata, saznali prve njihove sindikalne korake i iskustva, motivaciju za sindikalno djelovanje i izazove s kojima su se susretali. Na temelju svojih iskustava, zatim su ocijenili sadašnju poziciju mladih u sindikalnim organizacijama te, zajedno s liderima, promišljali o načinima na koje se ono može unaprijediti.

Program je vodila Nediljka Junaković, stručna suradnica za edukaciju i mlade.

- Zahvalna sam liderima koji su se odazvali na dijalog i s nama podijelili priče o svojim počecima. Drago mi je da su lideri tako otvoreni i spremni pomoći, što meni, kao mladoj sindikalistici, otvara vrata za razvoj i svakako znam da mogu računati na pomoć i usmjeravanje. Vjerujem da smo napravili veliki pomak i zaista mi je bilo zadovoljstvo sjesti sa svakim od lidera. Ovu komunikaciju i dijalog svakako treba nastaviti. Divno je učiti od vas i vaših iskustava, rekla je Ana Šer, predsjednica Sekcije mladih SSSH i članica Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske (EKN).

I ova je edukacija, kao i prethodna konferencija, pokazala da su ovakvi događaji nužno potrebni te da se kroz kvalitetan dijalog i argumentiranu raspravu može doći do vrijednih zaključaka i motivacije za daljnje sindikalne aktivnosti. Mladi sindikalisti temelj su dugoročnog opstanka sindikata i od iznimne je važnosti osigurati im sve preduvjete za sindikalni razvoj - od specifične edukacije do prilike za razmjenu znanja s iskusnijim kolegama i pružanja podrške na svakoj razini njihova razvoja.

Ovo je bila dinamična i zabavna edukacija. Lideri su svojim bogatim iskustvom dali odgovore na sva naša pitanja i mogu reći da sam danas puno toga novog čula i naučila. Veselim se ponovnom druženju, rekla je Silvija Habajec, nova sindikalna povjerenica Sindikata medija, obrazovanja i kulture (SOMK).

Dijalog lidera i mladih sindikalista događaj je koji je organizirala Sekcija mladih SSSH u okviru projekta "DA revitalizaciji - jačanje sindikalnog djelovanja kroz međugeneracijsko povezivanje". Nositelji projekta su Međunarodna organizacija rada (ILO), Europska konfederacija sindikata (ETUC) i Europski sindikalni institut (ETUI). SSSH sudjeluje kao jedan od nacionalnih partnera.

Više:

Zaključci dijaloga između predsjednika sindikata i mladih sindikalista
Preporuke za učlanjivanje mladih u sindikate

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom