SSSH

PočetnaVijestiSekcija mladihO diskriminaciji mladih na radnom mjestu

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

O diskriminaciji mladih na radnom mjestu

Zagreb, veljača 2013. godine - Mladi ljudi i poslodavci u Hrvatskoj vrlo slabo poznaju institucionalni okvir suzbijanja diskriminacije, koji je u Hrvatskoj relativno şnažan i sveobuhvatan. Značajnu ulogu ima i Hrvatski zavod za zapošljavanje koji bi u rad sa svojim korisnicima (nezaposlenima i poslodavcima) mogao integrirati edukacije o zakonskom okviru suzbijanja diskriminacije na radnom mjestu te mehanizmima koji im stoje na raspolaganju. Značajnu ulogu imaju i sindikati, strukovne udruge (komore), udruge poslodavaca te lokalne organizacije civilnog društva – jedan je to od zaključaka završne konferencije o diskriminaciji mladih na radnom mjestu, održane u sklopu projekta financiranog iz sredstava Europske Unije kroz program Zajednice PROGRESS, Ureda za udruge Vlade RH, Grada Zagreba te Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Na konferenciji je sudjelovala i članica Sekcije mladih STUH-a Aleksandra Kolundžić.

Govorilo se i o mjerama stručnog osposobljavanja, a održana je i službena promocija duže verzije filma "NeuDOBan položaj: različite strane iste priče"  te razgovor o filmu s voditeljem projekta Nikolom Bukovićem i redateljem Darijem Juričanom.

"NeuDOBan položaj: različite strane iste priče": http://vimeo.com/46958640

- Mladi se s diskriminacijom, zbog svoje dobi i neiskustva, susreću tijekom razgovora o zaposlenju, ali i tijekom napredovanja u karijeri, što je vrijedećim zakonom okvalificirano kao izravna diskriminacija, upozorio je Nikola Buković iz Mreže mladih Hrvatske.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom