SSSH

PočetnaVijestiSekcija mladihNagradni natječaj za izradu video-spota – 67 je previše

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Nagradni natječaj za izradu video-spota – 67 je previše

Zagreb, 19. ožujka 2018. - Povodom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta za mirovinu, SSSH i Sekcija mladih SSSH raspisuju nagradni natječaj za izradu video-spota pod nazivom „67 je previše. Potpiši za referendum, promijenimo uvjete za mirovinu!“.

Zahtjevom za raspisivanjem referenduma SSSH je dio Inicijative 67 je previše koja, među ostalim, traži vraćanje dobi za umirovljenje sa 67 na 65 godina, nakon što je tako izglasao Hrvatski sabor, u prosincu prošle godine, unatoč općem protivljenju javnosti i struke.

Jednostavno je previše 67 godina za odlazak u mirovinu. U Hrvatskoj živimo kraće od prosjeka EU, radimo u lošijim uvjetima nego u većini EU zemalja, nijedna nova članica nije podigla dob na 67 i zato želimo poručiti da je 67 previše - Mi nismo robovi ni roboti. 

SSSH smatra kako svatko zaslužuje mirovinu od koje može živjeti i da je podizanje dobi nepravedno. Dok mladi iseljavaju, jer nemaju posla, starije se istodobno tjera raditi duže – to jednostavno nije pravedno ni prema jednima ni prema drugima. Vlasti su odgovorne za pljačku, privatizaciju i loše upravljanje mirovinskim sustavom – nije fer da sve plaćaju radnici. Uz to, hrvatski poslodavci smatraju da su radnici  u dobi od 55 do 64 godine prestari za rad, što znači da hrvatski radnici nakon 55 godina ne mogu zadržati ni naći posao. Dizanjem granice za odlazak u mirovinu oni su, uz nezaposlenost, dodatno osuđeni i na siromaštvo u starosti.

Mladi su danas itekako svjesni da političare nije briga za njih i stoga masovno iseljavaju. Želimo potaknuti mlade, ali i sve ostale, na razmišljanje o značenju i važnosti pravedne mirovine, te uvjeta pod kojima na nju imamo pravo. Stoga vas pozivamo da i vi kažete da je 67 previše i videom pozovete na davanje potpisa za raspisivanje referenduma.

Sudionike natječaja pozivamo da jednostavnim video-spotom u trajanju do jedne minute prikažu zašto smatraju da je 67 godina, kao uvjet odlaska u mirovinu, previše i zašto bi trebali dati svoj potpis za raspisivanje referenduma. 

Video može biti snimljen mobitelom ili kamerom i dostavljen u bilo kojem formatu. Sudionici imaju potpunu slobodu kreativnog stvaralaštva, važno je samo da u video bude uključen  67 je previše (#67jepreviše). Autorima su na raspolaganju svi dostupni objavljeni materijali i informacije na web stranici www.67jeprevise.hr.

Sudionici imaju potpunu slobodu kreativnog stvaralaštva, a ocjenjivački žiri će pri ocjenjivanju dati prednost izražaju i kreativnosti, originalnosti i jasnoći u prenošenju glavne poruke. Na natječaj se stoga mogu prijaviti svi, bez obzira na tehničko znanje i umijeće. Pravo sudjelovanja u natječaju nemaju zaposleni u SSSH i njegovim udruženim sindikatima. Prijave pristigle nakon navedenoga roka neće biti prihvaćene.

Tri najbolja rada bit će nagrađena novčanom nagradom u iznosu 2.000 (1. mjesto), 1.000 (2. mjesto) i 500 kuna (3. mjesto).

Idejna rješenja možete poslati u elektroničkom obliku najkasnije do 14. travnja 2018. godine, na e-mail: natjecaj@sssh.hr, s naznakom „Natječaj – 67 je previše“.


Pristigli se video-spotovi mogu koristiti isključivo u svrhu natječaja i njegove promocije te pripadajuće kampanje 67 je previše. Svi će pristigli radovi biti objavljeni na internetskoj i Facebook stranici SSSH, a tri nagrađena video-spota bit će objavljena na web stranici 67jeprevise.hr. Uz nagrađene, najbolji i najoriginalniji spotovi bit će prikazani i povodom obilježavanja Međunarodnog praznika rada – Praznik rada u Tvornici, kada će biti i uručene nagrade, kao i na društvenim kanalima kampanje 67 je previše.

Sudjelovanjem u natječaju sudionici daju suglasnost SSSH da poslane video-spotove objavi na društvenim kanalima SSSH kao i kanalima akcije 67 je previše. Za sve ostalo autore će se kontaktirati i tražiti njihova suglasnost.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom