SSSH

PočetnaVijestiSekcija mladihMladi žele radnička prava!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Mladi žele radnička prava!

Zagreb, 18. studenoga 2016. - Na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu, u četvrtak, 17. studenoga, održana je prosvjedna akcija „Mladi za radnička prava“. Prosvjednu akciju podržala je široka koalicija od 51 sindikata, udruge i neformalne inicijative, uz prisustvo stotinjak građana i građanki. Govori su bili praćeni vizualnim performansom kolektiva Zagreb Light Brigade, čiji su članovi svjetlima na Trgu žrtava fašizma ispisali frazu „Borimo se!“, kao i žestokim bubnjarskim ritmovima kolektiva Drum 'n' bijes i Zli bubnjari.

Na početku akcije okupljenim sudionicima i sudionicima obratio se Karlo Kralj, predsjednik Mreže mladih Hrvatske, naglašavajući kako generacija mladih kojoj i sam pripada već sad na vlastitoj koži osjeća bolne posljedice stalnog urušavanja radničkih prava u ovoj zemlji: „Ogromna je nepravda koja se nesposobnim i nemarnim upravljanjem nanosi cijelim generacijama mladih ljudi!“

Slijedili su govori dvoje mladih sindikalnih aktivista i jedne studentice. Matej Brvar iz Sindikata Mladi plus predstavio je iskustva sindikalnog organiziranja  mladih u Sloveniji. Naglasio je da se mladi često nalaze u začaranom krugu između mjera zapošljavanja i ponovnog povratka među nezaposlene. Zato u Sindikatu Mladi Plus pokušavaju organizirati i aktivirati mlade da se okupe i u jedan glas kažu - dosta je. “Mi mladi u Sloveniji susrećemo se s istim problemima kao i mladi u Hrvatskoj. Želimo da nas se prestane prikazivati kao lijene ili nedovoljno fleksibilne te da se više ulaže u kvalitetnije poticanje zapošljavanja”, zaključio je.

Maja Mandarić iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) sudionike je upoznala s borbom djelatnica zagrebačkih vrtića za svoja radnička prava, stavljajući poseban naglasak na važnost sindikalnog aktivizma mladih.

- Mi mladi ne bismo se smjeli niti zadovoljiti bilo kakvim poslom - gotovo svaki mladi radnik danas radi na određeno, za najnižu plaću, bez zaštite, bez edukacije, bez napredovanja. Mi mladi ne smijemo dozvoliti da nas promašene politike političara pretvore u promašenu i izgubljenu generaciju. Mi mladi smo nositelji promjena, i jedino našim društvenim angažmanom možemo donijeti promjene u ovu našu domovinu. Dosta je bilo anti-radničke klime – vrijeme je da se i mladi aktiviraju za bolju sadašnjost i bolju budućnost! - poručila je, zaključujući kako nam sindikat danas treba jednako kao i bilo kada prije. A sindikat je ono što mi sami od njega napravimo. Sindikat može biti snažan i uspješan samo ako ima mnogo članova, i ako smo kao članovi aktivni!

Naposljetku, okupljenima se obratila studentica Dorotea Šušak. Ona je govorila o negativnim iskustvima mladih ljudi na tržištu rada i velikom problemu nesigurnih radnih odnosa koji proizlaze iz nejasnih i nedorečenih propisa: “Manjak otpora takvom sustavu doveo je do toga da danas čak 20% mladih potpada pod klasifikaciju onih koje bismo mogli nazvati siromašnima. I zato je iznimno važno da se solidariziramo i kažemo ne.”

Na tom tragu organizatori prosvjedne akcije „Mladi za radnička prava“ nastavljaju razvijati suradnju sindikata, udruga i drugih organizacija zainteresiranih raditi na pitanjima učeničkog, studentskog i sezonskog rada, nedovoljno kvalitetnih mjera aktivne politike zapošljavanja, suzbijanju diskriminacije na radnom mjestu i uklanjanju prepreka sindikalnom organiziranju mladih. Ova prosvjedna akcija je pokazala kako su radnička prava ideja čije vrijeme (ponovno) dolazi.

ORGANIZACIJE KOJE SU PODRŽALE AKCIJU

Fotografije: Bojan Mrđenović i Darko Šeperić
 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom