SSSH

PočetnaVijestiSekcija mladihMladi u sindikatu 21. stoljeća

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Mladi u sindikatu 21. stoljeća

Zagreb, 3. veljače 2020. – Savez samostalnih sindikata Hrvatske organizirao je 30. i 31. siječnja u Zagrebu konferenciju „Mladi u sindikatu 21. stoljeća“  na kojoj se razgovaralo o budućnosti sindikalnog pokreta i potrebnim promjenama unutar sindikata.

Na konferenciji se okupilo 30 mladih sindikalnih povjerenika i aktivista sindikata te desetak sindikalnih lidera i stručnjaka sindikata. Tijekom prvoga dana mladi sindikalni povjerenici i aktivisti sindikata udruženih u SSSH su kroz strukturiran i participativan proces zajednički raspravljali o temama vezanim uz sindikalni rad i o konkretnim prijedlozima za mijenjanje sindikata. Nakon biranja tema za razgovor sa sindikalnim liderima, pripremali su se i vježbali simulaciju razgovora s predsjednicima udruženih sindikata.

Drugi dan konferencije mladi su dobili stvarnu priliku sudjelovali  u razgovoru s predsjednicima sindikata, na različite teme o budućnosti sindikata, na koji način i kako dati podršku mladim sindikalnim povjerenicima, kako uključiti mlade u strukture i aktivnosti sindikata, kako promovirati uspjehe sindikata unutar i izvan sindikata te kako provoditi sustavu edukaciju mladih na svim razinama sindikalnog organiziranja. Mladi su poslušali razmišljanja i iskustva predsjednika o navedenim temama te su dali prijedloge kako oni vide sindikat i na koji način treba mijenjati organizaciju.

Na konferenciji su sudjelovali članovi Izvršnog odbora SSSH, predsjednik SSSH i predsjednice i predsjednici udruženih sindikata: Mladen Novosel ( SSSH), Jasenka Vukšić (SGH), Božica Žilić (SOMK), Zlatica Štulić (STH), Tomislav Užarević (SITŠ), Stjepan Lisičak (SPVH), Stjepan Topolnjak (SSZSSH) te tajnici sindikata Sunčica Benović (STUH) i Danijel Špičak (EKN).

Konferenciju su vodili stručnjaci iz SSSH i udruženih sindikata: Darko Šeperić, Nediljka Buklijaš, Dijana Šobota, Sunčica Brnardić ( SSSH) te Domagoj Ferdebar (SGH) i Danijel Špičak (EKN).

Zaključci konferencije i smjernice o tome kako mijenjati sindikat te kako približiti sindikat mladima i mlade sindikatu će se kroz tijela Sekcije mladih SSSH dodatno raspraviti te predstaviti na Izvršnom odboru SSSH

Ovakav susret iskusnih sindikalista, predsjednika sindikata, mladih povjerenika i članova sindikata izrazito je važan događaj u našoj središnjici, upravo zbog nastalog dijaloga, te planiranja daljnjih koraka u odnosu na zaključke i smjernice konferencije.

Fotografije s konferencije možete pogledati ovdje.

 

Konferencija je organizirana u okviru projekta „Zajedno smo jači“, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom