SSSH

PočetnaVijestiSekcija mladihJavna tribina: "Štite li zakoni mlade radnike i radnice u Hrvatskoj?"

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Javna tribina: "Štite li zakoni mlade radnike i radnice u Hrvatskoj?"

Zagreb, 15. studenoga 2018. (mmh.hr/sssh) -  Mreža mladih Hrvatske, u suradnji s Bazom za radničku inicijativu i demokratizaciju, te Sekcijom mladih Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, organizira javnu tribinu o utjecaju radnog zakonodavstva, posebice posljednjih ekstenzivnih izmjena Zakona o radu iz 2014., na položaj mladih radnica i radnika.

Tribina će se održati u ponedjeljak, 26. studenoga 2018., u trajanju od 10 do 12 sati, u Radničkom domu, Zagreb (Trg Petra Krešimira IV. br. 2; dvorana 518/V. kat).

Dok kvantitativni pokazatelji nedvosmisleno ukazuju na eksploziju zapošljavanja na određeno vrijeme u Hrvatskoj, tradicionalno natprosječno koncentriranog među mladim radnicima i radnicama, javnost je dosada bila uskraćena za analizu i prikaz konkretnih primjera kako pojedine odredbe radnog zakonodavstva mijenjaju realnost na terenu. Ova javna tribina nastoji barem djelomično adresirati tu prazninu kroz prezentaciju recentnih istraživanja koja se bave prekarnošću (mladih) na hrvatskom tržištu rada. Ideja je također dobiti povratnu informaciju resornog Ministarstva rada i mirovinskog sustava o mogućim budućim intervencijama u područje radnog zakonodavstva te smjeru u kojem one mogu ići.

Govornici/e i teme:

Jakov Kolak, BRID: predstavljanje preliminarnih rezultata projekta „Mladi, PoZOR: glas mladih radnica i radnika u izmjenama radnog zakonodavstva“

Sunčica Brnardić, SSSH: predstavljanje rezultata istraživanja „Rad po mjeri čovjeka“

Maja Pleić, Centar za mirovine studije: predstavljanje relevantnih rezultata projekta „Commonfare“

Predstavnik/ica MRMS-a: komentar nalaza istraživanja i planovi Ministarstva u ovom području (tbc).

Moderator: Josip Miličević, Mreža mladih Hrvatske


Prijaviti se možete putem OVE POVEZNICE. Prijave se zaprimaju zaključno sa srijedom, 21.11., ili do popunjavanja ograničenih kapaciteta dvorane.

Ova aktivnost se provodi u sklopu programa Centri znanja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom