SSSH

PočetnaVijestiSekcija mladihEuropska konferencija mladih

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Europska konferencija mladih

Cavtat, 18. svibnja 2015. - Sekcija mladih SMH-IS-a i SGH  sudjelovala je u radu Europske konferencije mladih, održane u Cavtatu  od 13. do 15. svibnja 2015. godine.

Ispred SSSH kao domaćina, na poziv šest EU Konfederacija, pozdravne poruke uputili su potpredsjednik SSSH za gospodarstvo Vedran Dragičević i predsjednik Sekcije mladih SSSH Danijel Leš.

Konferencija je bila predstavljanje projekta pod nazivom „Osnaživanje integracije mladih radnika u europskim industrijama metala, transporta, prehrane, usluga, građevine i drva“ koju su proveli EFBWW, EFFAT, EPSU, ETF, IndustriAll i UniEuropa uz financijsku pomoć Europske komisije.
Cilj projekta je podržavanje napora nacionalnih sindikata da bolje privuku i integriraju mlade radnike u svoje strukture i da ih uključe u svoje postupke za donošenje odluka.

Kako bi se cilj ostvario na Europskoj konferenciji mladih uspjelo se okupiti oko 150 mladih radnika iz različitih sektora i zemalja kako bi se predstavili i razmijenili najbolje prakse, inovativne pristupe za regrutiranje i integraciju mladih radnika, pripremili su preporuke za politiku sindikata radnika na nacionalnoj razini.

Istodobno su sudionici mogli podijeliti iskustva o preprekama s kojima se suočavaju prilikom integracije u postojeće strukture, privlačenja novozaposlenih i predložiti moguća rješenja.
Konferencija je bila veoma interaktivna i od svih sudionika se zahtijevalo proaktivno učešće.  Podijelila su se iskustva, ideje, komentari na trenutno stanje u zemljama i organizirano je šest  interaktivnih radionica, podijeljenih u dvije sesije, kako bi se sudionicima pružila prilika da razgovaraju u manjim grupama o svojim iskustvima:

I SESIJA:
-Učiniti sindikate radnika atraktivnijim za mlade u EU;
-Oblikovanje inovativnih načina komunikacije putem novih tehnologija i društvenih mreža;
-Regrutiranje mladih radnika u sindikate radnika;

II SESIJA:
-Nove tehnike mobilizacije;
-Potrebe mladih radnika: učiniti zagovaranje sindikata radnika reprezentativnijim;
-Unapređivanje uloge mladih u strukturama sindikata radnika

V

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom