SSSH

PočetnaVijestiSekcija mladihČetvrta ITUC PERC-ova konferencija mladih

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Četvrta ITUC PERC-ova konferencija mladih

Atena, 23. studenoga 2015. - Od 18. do 19. studenoga, u glavnome gradu Grčke, Ateni, održala se Četvrta konferencija mladih Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC) Pan-europskoga regionalnog vijeća (PERC). Nit vodilja delegata, pristiglih iz različitih dijelova Europe, među kojima je bio i Ivan Blažević (Sekcija mladih SSSH), bilo je organiziranje mladih radnika/ica u sindikate.

Prvog dana konferencije predstavnici sadašnjeg Odbora mladih predstavili su aktivnosti u mandatu 2013. – 2015., kao i brošuru „Predstavljanje sindikata mladima“, kolekcija najboljih praksi iz cijele Europe. U nastavku je uslijedila panel rasprava. Govorilo se o poduzetim aktivnostima, korištenim alatima, te ciljanim grupama prema kojima se nastupalo. Radilo se u tematskim cjelinama u grupama, a teme su bile sljedeće: Mladi ljudi u sindikatima: uloga i motivacija; Kampanje za radnička prava: komunikacija i mobilizacija; Organiziranje mladih radnika: koga, gdje i kako? Grupe su radile mapiranje sadašnjeg stanja i detektiranje problema u sindikalnim središnjicama koje bi trebalo otkloniti.

Tijekom drugoga dana konferencije koordinator za mlade ETUC-ova Odbora mladih Ignacio Doresto predstavio je rad toga Odbora, te podsjetio na važan dokument Odbora - Politika zapošljavanja mladih – Kvalitetni poslovi za mlade: Naš put naprijed! Gost je bio i Salvatore Marra, predsjednik ETUC-ova Odbora mladih, koji je održao jezgrovit i konkretan govor o tome što mlade radnike čeka, koje radnje trebaju poduzeti i što mijenjati u organizacijama iz kojih dolaze, te kako da utječu na promjene.

Uslijedili su izbori za predsjednika/icu, potpredsjednike/ice te članove/ice Odbora mladih
Pan-europskog regionalnog vijeća.

Izabrani su:

Tatiana Marian, CNSM-Moldova, predsjednica
Jacopo Raddusa, UIL-Italy, dopredsjednik
Olesya Bryazgunova, KVPU, Ukraine, dopredsjednica
Nuray Sul, Turk-Is, Turkey, dopredsjednica
Tural Suleymanov, AHIK-Azerbaijan, član
Svetlana Esaulova, FNPR-Russia, članica
Todor Kapitanov, KNSB-Bulgaria, član
Raisa Liparteliani, GTUC-Georgia, članica
Roman Zaytsev, EAKL-Estonia, član

O temi:

ituc-csi.org


 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom