SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiSSSH Vladi RH: Cijepite najugroženije skupine radnika, preuzmite odgovornost za organizaciju cijepljenja!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SSSH Vladi RH: Cijepite najugroženije skupine radnika, preuzmite odgovornost za organizaciju cijepljenja!

Zagreb, 26. veljače 2021. - S obzirom na dosadašnji problematičan tijek organizacije cijepljenja i nedovoljno dobru organizaciju cijepljenja, Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) zahtijeva od Vlade RH da hitno izradi i započne provoditi jasan plan cijepljenja. 

Plan, među ostalim, mora definirati prioritetne skupine radnika i redoslijed njihova cijepljenja, što je nedavno objavljeni popis propustio napraviti. S obzirom na važnost i složenost operacije masovnog procjepljivanja u relativno kratkom roku, plan mora biti izrađen stručno i cjelovito te se provoditi transparentno odnosno akcija mora biti planirana i koordinirana od stane Vlade RH s dosljednom provedbom na nižim razinama.

Prioritetnim skupinama radnika smatramo one najizloženije kontaktima s većim brojem ljudi, posebice one koji zbog prirode posla nisu u mogućnosti održavati fizičku udaljenost od drugih osoba. Osim zdravstvenih radnika i radnika u socijalnoj skrbi, u ovu kategoriju spadaju, primjerice, i radnici u turizmu i ugostiteljstvu, trgovini, prijevozu, pomorci u međunarodnoj plovidbi, odgojitelji i učitelji, policijski službenici na terenu i ostale hitne i interventne službe. Svim skupinama radnika koje se, temeljem jasnih kriterija, nađu na ovom popisu treba što prije omogućiti dobrovoljno cijepljenje.

U nadolazećim mjesecima,  Hrvatska mora ubrzati cijepljenje stanovništva jer smo sadašnjim tempom među najgorim članicama EU-a. Očekujemo da će Hrvatska, kao i EU, u narednim danima biti uspješnija u osiguranju cjepiva kako bi se postigla potrebna procijepljenost stanovništva koja spašava živote i omogućava pokretanje gospodarstva.

Stoga je nužno da iduća faza cijepljenja bude bolje organizirana, bez prostora za ponavljanje koruptivnih i klijentelističkih praksi „prekorednog cijepljenja“, koje SSSH najoštrije osuđuje. Takvo postupanje već godinama nanosi štetu i potkopava povjerenje u  javno zdravstvo. U situaciji pandemije, posljedice su još pogubnije i dovode u pitanje uspjeh cijele kampanje.

Obuhvatnijim i boljim testiranjem, zajedno sa snažnijom kontrolom provedbe epidemioloških mjera na radnim mjestima, cijepljenje radnika omogućit će brže suzbijanje epidemije,  a time i otvaranje te oporavak ekonomije, ali i umanjiti posljedice nesigurnosti i neizvjesnosti na mentalno zdravlje radnika i građana.

Podsjećamo da je SSSH još u studenome prošle godine tražio javnu objavu podatka o stanju epidemije na radnim mjestima, utvrđenim ili pretpostavljenim prijenosima zaraze u radnim sredinama različitih djelatnosti, kao i o broju oboljelih u radno aktivnoj populaciji  prema djelatnostima i zanimanjima. Takva statistika mogla je poslužiti boljem ciljanju mjera i njihovoj jačoj kontroli tamo gdje je to potrebno. Nažalost, na taj naš zahtjev nismo dobili odgovor te je očito kako je država propustila uvesti praćenje tih podataka.

SSSH  još jednom  poziva na hitan dijalog u definiranju prioritetnih skupina radnika. Vlada RH konačno mora i sama ispoštovati vlastiti slogan kampanje – Mislite na druge, cijepite najugroženije radnike!

 

Foto: Pixabay

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom