SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiSSSH i HUP potpisali Sporazum o unapređenju suradnje

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SSSH i HUP potpisali Sporazum o unapređenju suradnje

Zagreb, 16. rujna 2021. - Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) danas su potpisali Sporazum o unapređenju suradnje, s ciljem poboljšanja kvalitete bipartitnoga dijaloga, kao načina za osiguranje razvoja poduzetništva i boljih uvjeta za radnike. Sporazum utvrđuje načela, ali i određene konkretne korake u suradnji na području javnih politika i kolektivnog pregovaranja.

Sporazum su potpisali predsjednik SSSH Mladen Novosel i predsjednik HUP-a Mihael Furjan.

Potpisivanjem Sporazuma HUP i SSSH obvezali su se na priznavanje, poštivanje i promoviranje slobode udruživanja poslodavaca i radnika, svjesni kako su dobro uređeni radni odnosi od interesa za obje strane, ali i društvo u cjelini. Prepoznajući zajednički interes, te nastavno na postojeće dobre primjere sektorske suradnje, HUP i SSSH, kao i njihove članice na sektorskoj razini, poticat će kolektivno pregovaranje, a Sporazumom je dogovoren i niz načela kojima će se obje strane voditi u procesima kolektivnog pregovaranja u kojima zajedno sudjeluju.

Kako bi ojačali sustav kolektivnog pregovaranja i učinili ga dominantnim načinom za uređivanje radnih odnosa, posebni će napori biti uloženi u poštivanje rokova i dinamike kolektivnoga pregovaranja i sadržaja kolektivnih ugovora te zajedničko traženje nadzora nad primjenom kolektivnih ugovora.

- Ovaj Sporazum rezultat je kvalitetnog dijaloga i važan je preduvjet za zadovoljnije, produktivnije i zaštićenije radnike. Drago mi je da smo se izdigli iznad razlika koje su dosad stajale na putu kvalitetnoj suradnji i pokazali da je kolektivno pregovaranje interes i radnika i poslodavaca, a sektorski kolektivni ugovori jamci stabilne i otporne ekonomije i važno sredstvo smanjenja društvenih nejednakosti. Stotine tisuća radnika u Hrvatskoj sektorskim bi kolektivnim ugovorima profitiralo i ovo je važan korak ka takvom ishodu, rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Suradnja na području javnih politika odvijat će se kroz osnivanje novih stručnih radnih skupina za radno i socijalno zakonodavstvo, tržište rada, obrazovanje i zapošljavanje, poduzetništvo, konkurentnost i ekonomsku politiku, te praćenje kolektivnog pregovaranja. Potpisnici će zajedno raditi i na implementaciji europskih okvirnih sporazuma, koji uključuju rad na daljinu, stres, uznemiravanje i nasilje na radnom mjestu, digitalizaciju, aktivno starenje i inkluzivno tržište rada.

- U HUP-u vjerujemo da su zadovoljni i motivirani zaposlenici ključ dugoročnog razvoja i uspjeha svake kompanije te kontinuirano radimo na unapređenju uvjeta rada u Hrvatskoj. Važno nam je imati dobro uređene radne odnose i moderno radno zakonodavstvo koje će odgovoriti različitim potrebama i suvremenim okolnostima. Suradnju sa Savezom samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) vidimo kao značajan korak u tom smjeru i vjerujemo da ćemo zajedničkim naporima, otvorenom komunikacijom i novim aktivnostima odgovoriti na sve veće izazove koji se javljaju u području radnoga prava. Važno nam je ojačati sustav kolektivnog pregovaranja i urediti ga u skladu s visokim europskim standardima, rekao je predsjednik HUP-a Mihael Furjan.

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom