SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiSindikalne središnjice pozvale hrvatske europarlamentarce da podrže Direktivu o primjerenim minimalnim plaćama

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Sindikalne središnjice pozvale hrvatske europarlamentarce da podrže Direktivu o primjerenim minimalnim plaćama

Zagreb, 24. studenoga 2021. - Sindikalne središnjice Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Matica hrvatskih sindikata jučer su uputile pismo hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu da glasuju ZA odluku o pokretanju međuinstitucijskih pregovora o Direktivi o primjerenim minimalnim plaćama, koja je preduvjet za donošenje navedene Direktive.

Glasovanje će se održati sutra, 25. studenoga na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Tim su povodom sindikati u pismu naglasili kako bi donošenje Direktive omogućilo da utvrđena minimalna plaća bude primjerena i pravedna za radnike, te da, kao takva, bude dovoljna barem za dostojni standard života. Direktivom se predviđa i obveza država članica u kojima je pokrivenost radnika kolektivnim ugovorima ispod određene razine, da izrade nacionalni akcijski plan kojim bi se broj radnika na koje se kolektivni ugovori primjenjuju, povećao. Naime, zemlje s najmanjim brojem kolektivnih ugovora imaju najniže plaće, dok istovremeno u većini država članica EU pada broj radnika na koje se primjenjuju kolektivni ugovori.

Isto tako, Direktivom bi se zajamčilo jačanje kolektivnoga pregovaranja, kroz zaustavljanje prakse slabljenja sindikata, ali bi se i osiguralo da tvrtke koje u postupcima javne nabave dobivaju javna sredstva, poštuju pravo na kolektivno pregovaranje.

I sama Europska komisija u svojoj analizi istaknula je kako “neprimjerene minimalne plaće najčešće imaju veći utjecaj na žene, mlade i radnike s nižim kvalifikacijama, samohrane roditelje, kao i radnike koji imaju nestandardne ugovore o radu”.

Europska konfederacija sindikata (ETUC) u svojem je pozivu zastupnicima u Europskom parlamentu da glasuju za navedenu odluku, istaknula kako sedam od deset radnika koji rade za minimalnu plaću jedva sastavlja kraj s krajem, a najveći dio od 22 milijuna radnika koji žive na granici siromaštva čine upravo ključni radnici koji su iznijeli najveći teret koronakrize. To su njegovatelji, čistači, blagajnici i zdravstveni radnici koji su u ovim pandemijskim uvjetima omogućili funkcioniranje svih ključnih usluga.

Koronakriza je pokazala koliko su ključni radnici i poslovi koje obavljaju podcijenjeni i potplaćeni. Stavovi javnosti počinju se mijenjati, ali to je slaba utjeha milijunima radnika koji nastavljaju živjeti u siromaštvu, unatoč tome što rade sve više i u sve opasnijim uvjetima.To nije način na koji im trebamo zahvaliti za trud i napor koji ulažu. To pokazuje da minimalna plaća gubi svaki smisao i uzrokuje nedostatak ključne radne snage, kao što su njegovatelji. Pravi test, koji će pokazati cijene li političari ljude koji u ovoj krizi omogućuju funkcioniranje ključnih usluga, bit će glasovanje u četvrtak. Radnici će pratiti tko će sprovesti svoje riječi u djela. Krajnje je vrijeme da im se odužimo za sve što su učinili, rekla je zamjenica glavnog tajnika ETUC-a Esther Lynch.

U privitku pročitajte cjelovito pismo hrvatskih sindikalnih središnjica upućeno hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu.

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom