SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiNovo pojačanje SSSH: Osnovan prvi sindikat radnika digitalnih platformi u Hrvatskoj

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Novo pojačanje SSSH: Osnovan prvi sindikat radnika digitalnih platformi u Hrvatskoj

Zagreb, 9. rujna 2021. - Hrvatska je dobila svoj prvi sindikat koji okuplja radnike koji rade na digitalnim platformama poput Wolta, Bolta, Ubera i Glova.

Na osnivačkoj skupštini održanoj tijekom lipnja, a zatim i registracijom u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, osnovan je Sindikat radnika digitalnih platformi (SRDP). SRDP je pridružen Savezu samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH).

- Cinično nas nazivajući partnerima, digitalne platforme same, jednostrano odlučuju o našim plaćama i uvjetima rada, pritom perući ruke od odgovornosti i obaveza koje bi trebale imati prema nama. Naš odnos s platformama nije partnerski, već radni jer ima sve najvažnije karakteristike radnog odnosa, rekao je predsjednik SRDP-a Mile Krivokuća, te istaknuo kako platformski radnici nemaju pravo na plaćeno bolovanje, godišnji odmor, osiguranje od nezgode na radu i ostala prava koja proizlaze iz radno-pravnog statusa radnika. - Preuzeli smo sav rizik poslovanja – sve troškove rada snose vozači i dostavljači, a platforme, bez kune troška, a kroz visoku proviziju koju im uplaćujemo, ostvaruju golem profit.

Krivokuća navodi kako bi, nakon svih davanja za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, gorivo, praonice i servise, na cesti trebalo provesti i 12 sati dnevno kako bi se zaradilo 4.000 - 5.000 kuna.

Tajnica SRDP-a Iva Filipović upozorila je kako gotovo osam godina od dolaska prvih digitalnih platformi, platformski rad nije zakonski reguliran. To, smatra Filipović, dovodi do brojnih primjera neisplate plaća i doprinosa, rada na crno i slično.

- Agregatori, odnosno tvrtke i/ili obrti preko kojih radnici rade te s kojima imaju potpisan ugovor o radu ili neki drugi ugovorni odnos, nelojalna su konkurencija i natječu se u smanjivanju prava radnika, govori Filipović te navodi kako su nadzor i stroge sankcije imperativ u osiguravanju boljih uvjeta i prava platformskih radnika.

Među istaknutim problemima, SRDP navodi nisku cijenu kilometra koja kontinuirano pada te je, u slučaju vozača taksija, višestruko niža od ostalih tvrtki koje pružaju taksi usluge. Osim toga, iz SRDP-a upozoravaju i kako su radnici ostavljeni na milost i nemilost algoritma koji vožnje i dostave dodjeljuje po nejasnim kriterijima, zbog čega radnici nemaju garanciju posla, niti imaju jednake uvjete. Naime, zbog jedne odbijene vožnje ili dostave, a pogotovo nakon bolovanja ili nekoliko slobodnih dana, radnici su kažnjavani na način da im se dodjeljuje manji broj vožnji i dostava ili dobivaju udaljenije i fizički vrlo zahtjevne vožnje.

- Naša je dužnost govoriti u ime tisuća radnika u Hrvatskoj koji se bave platformskim radom. Platformski rad u Hrvatskoj trenutno je festival bezakonja, nereda, nelegalnih praksi i, naposljetku, zakinutih radnika kojem odmah treba stati na kraj, rekao je Krivokuća te pozvao radnike da im se jave sa svojim problemima te da im se pridruže kako bi se zajedno izborili za dostojanstvene uvjete rada.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel podržao je osnivanje sindikata i istaknuo spremnost SSSH na podršku u radu SRDP-a. - Osnivanje SRDP-a kao prvog sindikata platformskih radnika u Hrvatskoj, osvježenje je na sindikalnoj sceni i važan dio borbe za bolja prava tih radnika. Čvrsto vjerujem da će, uz podršku SSSH, donijeti prave promjene i pravednije uvjete rada za platformske radnike te da ćemo uskoro i u Hrvatskoj gledati rasplet koji se događa i u nizu drugih zemalja, čiji sudovi mahom staju na stranu platformskih radnika.
   

Iz medija:

Index.hr: Osnovan sindikat za radnike digitalnih platformi: "Krše se brojna prava radnika"
Glas Slavonije: Osnovan novi sindikat - SRDP
Tportal: Dobili smo jedan novi sindikat, SRDP će štititi radnike digitalnih platformi

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom