SSSH

PočetnaVijestiMeđunarodne aktivnostiJoš jedna presuda u korist platformskih radnika!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Još jedna presuda u korist platformskih radnika!

Bruxelles, 14. rujna 2021. - Europski sindikati izvojevali su još jednu pobjedu protiv Ubera i njegovog izrabljivanja radnika. Povodom toga, Europska konfederacija sindikata (ETUC) objavila je priopćenje kojim poziva europske institucije na zaustavljanje "skandala lažnog samozapošljavanja".

U sudskom sporu koji je pokrenuo Savez nizozemskih sindikata (FNV), Sud u Amsterdamu presudio je kako "odnos Ubera i njihovih vozača ima sve karakteristike radnoga odnosa".

Ova presuda u korist platformskih radnika samo je posljednja u nizu. Ranije ove godine, ista presuda protiv Ubera donesena je u Belgiji i Ujedinjenom Kraljevstvu, te protiv Deliverooa i Glova u Španjolskoj i Italiji.

ETUC je u priopćenju podsjetio na direktivu koja:

  • pretpostavlja radni odnos između digitalnih platformi i osoba koje posao obavljaju preko njih
  • zahtijeva da platforme moraju dokazati da se radi o radnom odnosu, a ne radnici, kao dosad
  • se protivi stvaranju "treće kategorije radnika", odnosno hibridni model koji radnike na digitalnim platformama svrstava između zaposlenih i samozaposlenih.

- Ova je presuda posljednja u nizu pobjeda protiv izrabljivačkih praksi kakvima se služe digitalne platforme. Nacionalni sudovi i Vlade svojim presudama i odlukama kontinuirano pokazuju da platforme dokidaju prava radnika na poštenu plaću i uvjete rada. Ne može biti jasnije da je na europskoj razini potrebno stati na kraj lažnom samozapošljavanju, rekao je konfederalni tajnik ETUC-a Ludovic Voet.

- Europska komisija mora odbaciti lobiranja digitalnih platformi kojima pokušavaju spasiti ovaj poslovni model i osigurati da radnici imaju svoja osnovna prava - na poštenu plaću i uvjete rada.

Rastućoj svijesti o problemu rada preko digitalnih platformi i pozitivnom zamahu koji se trenutno događa na europskoj razini, nedavno se priključila i Hrvatska, u kojoj je osnovan prvi sindikat za radnike digitalnih platformi

Foto: Kai Pilger/Unsplash

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom