SSSH

PočetnaVijestiMeđunarodne aktivnostiITUC i ETUC pozivaju na povlačenje Prijedloga novoga Zakona o radu

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

ITUC i ETUC pozivaju na povlačenje Prijedloga novoga Zakona o radu

Zagreb, 20. veljače 2014. - Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC) i Europska konfederacija sindikata (ETUC) u dopisu poslanom predsjedniku Vlade RH 19. veljače 2014. izražavaju svoju duboku zabrinutost zbog upućivanja Prijedloga novog Zakona o radu u saborsku proceduru te pozivaju na povlačenje Zakona i ponovnu uspostavu procedura socijalnog dijaloga kako bi se izbjegle nepotrebne tenzije i konflikti u društvu.

Poziv ministra rada na raspravu o nacrtu Prijedloga koji je već upućen u saborsku proceduru ocjenjuju kao čin koji daje dodatnu gorčinu nizu postupaka koje nije moguće tumačiti drugačije nego kao namjerno marginaliziranje sindikata i diskreditiranje socijalnog dijaloga kao priznatog alata za izgradnju javnog konsenzusa i usmjeravanje politika, posebno u teškim vremenima.

ITUC i ETUC dijele zabrinutost hrvatskih sindikata da će usvajanje ovog Prijedloga Zakona u njegovom sadašnjem obliku i sadržaju imati ozbiljne negativne posljedice za razvoj učinkovite politike zapošljavanja i radne odnose. Ovakav zakon doveo bi do drastičnog pogoršanja uvjeta života i rada hrvatskih građana, do produbljivanja nejednakosti te tako do potkopavanja temelja za budućnost ekonomije i društva.

ITUC i ETUC ističu svoju punu podršku legitimnim zahtjevima hrvatskih sindikata i njihovim prosvjednim akcijama u pokušaju da skrenu pozornost Vlade na ozbiljnost situacije, na potrebu za napuštanjem njezinog trenutnog beskompromisnog pristupa i uspostavom istinskog i djelotvornog socijalnog dijaloga.

Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC) broji 175 milijuna članova organiziranih u 305 sindikata iz 151 države, dok Europska konfederacija sindikata (ETUC) okuplja 60 milijuna članova organiziranih u 84 nacionalne sindikalne središnjice i 10 industrijskih federacija. SSSH i NHS jedine su hrvatske punopravne  članice ITUC-a i ETUC-a.


Vezane vijesti:

http://www.sssh.hr/hr/vise/medunarodne-aktivnosti-73/etuc-poziva-na-povlacenje-zakonskih-prijedloga-te-na-istinski-i-sadrzajni-socijalni-dijalog-883
http://www.sssh.hr/hr/vise/medunarodne-aktivnosti-73/i-ituc-pise-predsjedniku-vlade-rh-i-ministarstvu-rada-i-mirovinskog-sustava-884

Pisma podrške:
Savez samostalnih sindikata Srbije

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom