SSSH

PočetnaVijestiMeđunarodne aktivnostiEuropski parlament izglasao pokretanje pregovora o Direktivi za primjerene minimalne plaće!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Europski parlament izglasao pokretanje pregovora o Direktivi za primjerene minimalne plaće!

Bruxelles, 25. studenoga 2021. - S 443 glasa za, 192 protiv i 58 suzdržanih, Europski je parlament izglasao pokretanje pregovora s Vijećem Europske unije o radnoj verziji Direktive o primjerenim minimalnim plaćama, navodi se u priopćenju Europske konfederacije sindikata (ETUC).

Podsjetimo, u utorak, 23. studenoga, europski su sindikati, pa tako i hrvatske sindikalne središnjice Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Matica hrvatskih sindikata (MHS), pozvale zastupnike u EU parlamentu da glasuju ZA odluku o pokretanju međuinstitucijskih pregovora o Direktivi o primjerenim minimalnim plaćama.

Svi hrvatski zastupnici u EU parlamentu glasovali su za odluku, dok je Ladislav Ilčić jedini bio suzdržan.

- Ovo je glasovanje ključan korak da se unaprijede životi milijuna radnika diljem Europe koji imaju preniske plaće, no polučit će rezultate samo ako pregovori o Direktivi budu pokrenuti uskoro. Ministri moraju hitno djelovati u situaciji u kojoj 9,5 milijuna radnika ne mogu platiti račune za grijanje, dok milijuni drugih moraju jesti manje kvalitetnu hranu ili su prisiljeni na zaduživanje da plate stanarinu. Dostojanstvene plaće nisu samo ispravna stvar za radnike, već će dati poticaj cijeloj ekonomiji jer je poznato kako radnici s niskim plaćama nisu u mogućnosti štedjeti, a plaće troše na osnovne troškove. Radnici diljem Europe trebaju ovakav propis kojim će se podići minimalne plaće i ojačati kolektivno pregovaranje, rekla je zamjenica glavnog tajnika ETUC-a Esther Lynch.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom