SSSH

PočetnaVijestiMeđunarodne aktivnostiETUC: Europska unija mora oštrije djelovati na problem nasilja i uznemiravanja

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

ETUC: Europska unija mora oštrije djelovati na problem nasilja i uznemiravanja

Zagreb, 25. studenoga 2021. - Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Europska konfederacija sindikata (ETUC) upozorila je kako europske institucije odgađaju rješavanje problema rodno uvjetovanog nasilja, unatoč porastu broja takvih slučajeva.

U priopćenju ETUC-a stoji kako je pod hitno potrebno donijeti snažnije mjere za zaštitu žena u okolnostima koronakrize, tijekom koje je značajno porastao broj slučajeva nasilja nad ženama - i na radnome mjestu i kod kuće i online, kroz uvođenje sustava nadzora koje koriste neke tvrtke.

Tri važne inicijative na europskoj razini trenutno su blokirane:

  • Europska komisija trebala je predstaviti prijedloge za "prevenciju i borbu protiv posebnih oblika spolno uvjetovanog nasilja" 8. prosinca, no ta je tema nestala s dnvenoga reda prošloga tjedna.
  • Pristupanje Istanbulskoj konvenciji na razini Europske unije započelo je 2015. godine, no i dalje je blokirano u Europskom vijeću, unatoč presudi Europskog suda za ljudska prava iz listopada, prema kojoj Europska unija ne mora čekati ratifikaciju svih država članica.
  • Europsko vijeće koči ratifikaciju Konvencije protiv nasilja i uznemiravanja na radnome mjestu Međunarodne organizacije rada (MOR), tzv. Konvenciju br. 190.

ETUC poziva sve države članice Europske unije da slijede primjer Grčke i Italije i ratificraju spomenutu Konvenciju br. 190 što prije.

Europska bi komisija, stoji u priopćenju ETUC-a, danas morala odrediti novi datum za predstavljanje prijedloga za prevenciju i borbu protiv posebnih oblika rodno uvjetovanog nasilja kojima bi se prepoznala važna uloga sindikata i kolektivnoga pregovaranja u zaustavljanju nasilja nad ženama

Dok se žene suočavaju sa sve češćim nasiljem i uznemiravanjem, Europa ulazi u političke i pravne prepirke, umjesto da konkretno djeluje u osiguravanju da radna mjesta budu mjesta bez nasilja i uznemiravanja. Danas je dan za slanje poruka o nedopustivosti nasilja, no njih moraju pratiti djela. Države članice EU trebale bi slijediti primjer Italije i Grćke u ratifikaciji Konvencije 190 Međunarodne organizacije rada i pozivamo europske vođe da šrioritiziraju zaustavljanje nasilja nad ženama. To uključuje i osnaživanje žena da sudjeluju u stvaranju radnih mjesta kao mjesta bez nasilja i uznemiravanja kroz sindikalno organiziranje i kolektivno pregovaranje. Radnice koje su na prvoj crti obrane od pandemije, pogotovo njegovateljice, transportne radnice, blagajnice i čistačice, suočile su se s rastom uznemiravanja tijekom pandemije, dok one koje rade od kuće suočavaju se s novim oblicima cyber nasilja. Sve one trebaju snažnije i bolje mjere zaštite, rekla je Esther Lynch, zamjenica glavnog tajnika ETUC-a.

Savez samostalnih sindikata također se pridružio obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Naime, Sekcija žena SSSH jučer je organizirala on-line edukaciju pod nazivom "Kako se boriti protiv nasilja nad ženama na radnome mjestu?", a osmislila je i letak "Žena na prvom i pravom mjestu" kojeg možete pronaći u privitku članka.
 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom