SSSH

PočetnaVijestiKampanjeSigurni smo da možemo uspjeti!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Sigurni smo da možemo uspjeti!

Karlovac, 10. travnja 2019. -  Prema trenutnom zakonu, svi koji su danas mlađi od 53 godine, morat će raditi do 67 godine starosti – osim ako ranije ne uspiju skupiti 41 godinu staža, a to će biti sve teže. Bit će sve teže, jer svjedočimo sve nesigurnijim oblicima rada, nekontinuitetu radnoga vijeka, lošem zdravstvenom stanju ljudi, otpuštanju radnika koji imaju 50 i koju godinu…


I zato motivacijski skup sindikalnih povjerenika i aktivista s područja Karlovačke županije u Karlovcu. I zato akcija prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta za umirovljenje u organizaciji Inicijative 67 je previše.

Puna dvorana Veleučilišta u Karlovcu, kao i dvorane na prethodnim skupovima, odgovor su na pitanje: Možemo li uspjeti?

Sigurni smo da možemo uspjeti, a iza sebe imamo iskustvo tri uspješne referendumske inicijative – 2010. godine protiv izmjena Zakona o radu, te 2014. godine protiv tzv. outsourcinga u javnim službama i protiv monetizacije autocesta („Ne damo naše autoceste“). Svakog smo puta uspjeli prikupiti više od dovoljnog broja potpisa – deset posto ukupnog broja birača, što znači da su sve tri akcije ostvarile svoj cilj.

Cilj je i ove Inicijative prikupiti što veći broj potpisa - daleko više od zakonski potrebnih deset posto ukupnog broja birača, kako bi se raspisao referendum o dobi za odlazak u mirovinu i o penalizaciji prijevremenih mirovina.

Referendumsko pitanje je napisano u obliku prijedloga zakona i ako referendum bude uspješan građani će izravno svojim glasanjem (nema potrebe za njegovim izglasavanjem u Hrvatskome saboru) donijeti zakon kojim će se, među ostalim, steći pravo na starosnu mirovinu sa 65 godina, te smanjiti postotak trajnog umanjenja (penalizacije) prijevremenih starosnih mirovina s 0,3 na 0,2 posto po mjesecu radnije odlaska u mirovinu, odnosno smanjiti najveće umanjenje prijevremene mirovine s 18 na 12 posto.

Iz medija:

Odluka o mirovini sa 67 je perverzna, ljudi nakon 65. godine više ne mogu raditi. Potpisi za referendum od 27.travnja _radio-mreznica.hr

Inicijativa 67 je previše najavila prikupljanje potpisa za referendum _karlovacki.hr

O nama ovisi hoćemo li raditi do 67. godine života – potpisi za referendum od 27. travnja, sindikalci poručili: Potpišite protiv perverzne odluke Vlade _kaportal.rtl.hr


Predsjednici SSSH, NHS-a i MHS Mladen Novosel, Krešimir Sever i Vilim Ribić gostovali su i na karlovačkoj televiziji Trend TV – gostovanje možete pogledati u petak, 12. travnja u 20,40 sati.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom