SSSH

PočetnaVijestiKampanjePromijenimo uvjete za mirovinu!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Promijenimo uvjete za mirovinu!

Zadar, 11. travnja 2019. – Nakon Slavonskog Broda, Bjelovara, Varaždina, Splita, Osijeka, Rijeke, Siska, Pule i Karlovca, regionalni skup sindikalnih povjerenika i aktivista u vezi organizacijskih priprema za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama uvjeta za mirovinu održan je i u Zadru. Preostaje još skup u Zagrebu, u utorak, 16. travnja.

Pripreme su to za provođenje referendumske Inicijative 67 je previše kojom traže:

  • stjecanje prava na starosnu mirovinu sa 65, a ne 67, stjecanje prava na prijevremenu mirovinu s 60 godina, odnosno poništenje podizanja uvjeta na 62 godine,
  • stjecanje prava na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika s 60 godina života i 41 godinu staža, odnosno onemogućavanje podizanja uvjeta dobi na 61 godinu starosti,
  • smanjenje postotka trajnog umanjenja (penalizacije) prijevremenih starosnih mirovina s 0,3 na 0,2 posto po mjesecu ranijeg odlaska u mirovinu, te
  • produljenje prijelaznog razdoblja za izjednačavanje žena i muškaraca u pogledu uvjeta za stjecanje prava na starosnu mirovinu u prijevremenu starosnu mirovinu.

I dok Ministarstvo rada i mirovinskog sustava  plaća skupe televizijske spotove kako bi hrvatske građane uvjerilo u bajke o idealnim radnim uvjetima i stanju na tržištu rada, Inicijativa u izravnoj komunikaciji iznosi činjenice koje pobijaju tu bajku. Činjenice koje vladajući nisu htjeli čuti prije donošenja izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, koje su stupile na snagu s prvim danom 2019. godine.

„Sve zemlje u okruženju imaju pravilo o 67 godina.“- KRIVO!

Trendovi na tržištu rada usporedivih zemalja EU-a upravo su obratni: Poljska, Češka i Slovačka odustale su od povišenja dobi umirovljenja na 67 godina, pa sada osam od deset novih članica ima dob umirovljenja nižu od 65 godina. Samo su dvije najsiromašnije zemlje Europske unije – Bugarska i Hrvatska – povisile dob na 67.

Isto tako, svaki peti umirovljenik u Hrvatskoj odlazi u mirovinu zbog lošeg zdravstvenog stanja, a tek jedan od 100 hrvatskih umirovljenika odlazi u mirovinu kako bi mogao uživati u životu.

Stopa zaposlenosti dobne skupine od 55 do 64 godina starosti u Hrvatskoj je 40,3 posto, dok je u Europskoj uniji 57,1 posto, što znači da će za većinu njih povišenje dobi značiti osudu na dvije godine dužeg čekanja mirovine – bez posla i primanja, siromašni i poniženi.

Hrvatska je i rekorder po broju ugovora ne određeno vrijeme do tri mjeseca…

Dakle, provedena reforma u potpunosti je promašena i neće osigurati dulji ostanak u svijetu rada, kao ni povratak 350.000 ljudi koji su napustili Hrvatsku, ponajprije zbog nezadovoljstva uvjetima rada.

I zato, PROMIJENIMO UVJETE ZA MIROVINU!

#67 je previše

Prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma je od 27. travnja do 11. svibnja.


Iz medija:

U Zadru sindikati inicijative “67 je previše” za izmjenu odlaska u mirovinu _antenazadar.hr

Inicijativa "67 je previše" na referendum pozvala i u Zadru _radio.hrt.hr

MLADEN NOVOSEL: "Ako ostanete na vlasti, neka vas vozi vozač sa 67 i dvori medicinska sestra sa 67 godina!" _zadarskilist.hr
 

Vezane vijesti:

REGIONALNI SKUP U PULI _sssh.hr

REGIONALNI SKUP U KARLOVCU _sssh.hr

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom