SSSH

PočetnaVijestiKampanjeĐorđe Gardašević o ustavnosti pitanja inicijative

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Đorđe Gardašević o ustavnosti pitanja inicijative

Zagreb, 22. svibnja 2019. (sssh/N1) - Nakon prikupljanja potpisa usmjerenih protiv mirovinske reforme slijedi kontrola i precizno prebrojavanje potpisa. Sve potpisne knjige s više stotina lokacija diljem Hrvatske dostavljaju se Organizacijskom odboru čiji je zadatak provjeriti je li izjašnjavanje provedeno u skladu sa zakonom. Svaka od potpisnih knjiga pregledava se kako bi se eliminirali potpisi koji su potencijalno nevažeći zbog toga što nedostaje neki od zakonom propisanih podataka ili ako je kod potpisivanja došlo do druge pogreške.

Organizacijski odbor upućuje predsjedniku Hrvatskoga sabora zahtjev za raspisivanje referenduma. Saborski odbori, odnosno Sabor  mogu pozvati Vladu, odnosno Ministarstvo uprave, da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa birača iz zahtjeva, te da o tome dostavi izvješće Hrvatskome saboru.

Sabor također može tražiti od Ustavnog suda (USUD) da ocijeni je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavom. Nažalost, sam Zakon ne propisuje što smije, a što ne smije biti predmet referendumskog odlučivanja, tako da se ocjena ustavnosti temelji na interpretaciji Ustava i praksi koju je USUD razvijao na zahtjevima o ocjeni ustavnosti iz prijašnjih referendumskih inicijativa. USUD mora odluku donijeti u roku 30 dana, nakon čega Hrvatski sabor donosi odluku o raspisivanju referenduma, ako su ispunjeni svi uvjeti.

U Novom danu N1 televizije gostovao je izvanredni profesor sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Đorđe Gardašević te objasnio zašto pitanje sindikata nije problematično.

Gostovanje pogledajte u nastavku:

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom