SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiTopolnjak i Jagić o početku pregovora za Temeljni kolektivni ugovor: Tražit ćemo veće plaće

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Topolnjak i Jagić o početku pregovora za Temeljni kolektivni ugovor: Tražit ćemo veće plaće

Zagreb, 22. studenoga 2021. - Predsjednik Sindikata policije Hrvatske (SPH) Dubravko Jagić i predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) Stjepan Topolnjak u Studiju 4 HTV-a govorili su o stanju u sektorima zdravstva i policije nakon uvođenja obveznog testiranja na COVID u javnom sektoru, te o pregovorima za Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama (TKU) i Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike.

Naime, primjena TKU istječe 30. studenoga, a nakon toga ulazi u produženu primjenu koja traje naredna tri mjeseca.

Topolnjak i Jagić istaknuli su kako im je neprihvatljiv prijedlog Vlade RH da se TKU potpiše na dvije godine, te traže da bude potpisan na četiri godine, kao i dosad. Pregovarački odbori reprezentativnih sindikata za oba kolektivna ugovora već su održali prvi sastanak s pregovaračkim odborima Vlade RH, a sljedeći je zakazan za utorak, 23. studenoga 2021. godine.

Topolnjak je naglasio kako se predugo čekalo, jer je bilo potrebno pet mjeseci da se odredi koji će sindikati biti reprezentativni. SSZSSH će tražiti povećanje osnovice i ostalih materijalnih prava (božićnica, regres, dar za djecu, prijevoz).

- Vlada RH trebala bi iznaći sredstva za javne i državne službe, zato što upravo one nose najveći teret u ovoj pandemiji, rekao je Topolnjak, naglasivši i slučaj Slovenije koja je zdravstvenim radnicima povećala plaću između 16 i 28 posto. - Koeficijenti i osnovica moraju rasti. Koeficijenti se nisu mijenjali od 2001. godine i moraju se korigirati.

Jagić je podsjetio kako pregovori nisu protekli glatko, istaknuvši primjer štrajka prosvjetara 2019. godine i zdravstvenih radnika. Tada je povećana plaća i za državne službenike za 6,12 posto, no Jagić naglašava kako će u ovim pregovorima za TKU tražiti bolja prava. - Naše službe su one koje podnose najveći teret, a zapravo su najlošije plaćene.

COVID potvrde

Tema razgovora bila je i odluka o obveznom testiranju za sve radnike u javnom sektoru koji ne mogu predočiti COVID potvrde. Jagić je istaknuo kako se javljaju problemi u provedbi te odluke, prije svega zbog nedovoljno mjesta za testiranja, pogotovo za policijske službenike u ruralnim krajevima.

- Od 72 do 74 posto policijskih službenika je procijepljeno ili je preboljelo COVID, rekao je Jagić te naglasio kako će od Ministarstva unutarnjih poslova tražiti dodatne upute, kako se ne bi ponovio slučaj iz Trilja u kojem službenici nisu predočili COVID potvrdu prilikom preuzimanja smjene. Jagić je istaknuo kako su se u međuvremenu službenici testirali, no da im je to evidentirano kao nedolazak na posao. - To je lakša povreda radne discipline. Četiri dana bila bi teža povreda, a pet dana je otkaz po sili zakona.

U sustavu zdravstva COVID potvrde za radnike funkcioniraju dobro, s obzirom da je obveza testiranja za taj sektor uvedena prije mjesec dana. "Mi smo inzistirali da testiranje ide na teret države, da ga ne plaćaju radnici", rekao je Topolnjak, te dodao kako je bilo otkaza radnicima koji su se odbili testirati. Naime, četvero ih je bilo u sustavu socijalne skrbi, a šestero u sustavu zdravstva (KBC Zagreb). SSZSSH podnio je i ocjenu ustavnosti odluke Stožera civilne zaštite RH, te se njihova odluka očekuje kroz dva tjedna.

Foto: HTV screenshot

Iz medija:

Jutarnji: Sindikalac otkrio važan detalj o covid potvrdama: ‘Doznao sam kada će Ustavni sud donijeti odluku o njima‘

HRT: Jagić: Problemi s primjenom COVID potvrda u policijskim postajama

Tportal: Šef Sindikata policije Dubravko Jagić: Policajcima koji pet dana budu odbijali testiranje - otkaz

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom