SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiSSZSSH: Ljudska prava zaposlenih u zdravstvu jednaka su i nepovrediva kao i prava drugih građana RH

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SSZSSH: Ljudska prava zaposlenih u zdravstvu jednaka su i nepovrediva kao i prava drugih građana RH

Zagreb, 1. rujna 2021. - Nakon što je KBC Osijek poslao dopis necijepljenim radnicima u kojim ih upozorava na mogućnost plaćanja odštete pacijentima koji su koronavirusom zaraženi u bolnici, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) reagirao je, poručivši Vladi RH da su ljudska prava zaposlenih u zdravstvu jednaka i nepovrediva kao i prava drugih građana Reublike Hrvatske.

U SSZSSH tvrde kako će takve pritiske i prijetnje upućene zdravstvenim radnicima s ciljem povećanja njihove procijepljenosti propitivati pred nadležnim sudovima, a posebice prijetnje odštetnim zahtjevima.

- U situaciji u kojoj ne postoji obveza radnika i građana u Republici Hrvatskoj cijepiti se kako bi mogli ostvariti svoje ustavno pravo na rad, niti je zakonom ili drugim propisom donesenim na temelju Ustava i zakona pravo na izbor radnika zaposlenih u pojedinim djelatnostima hoće li se cijepiti ili ne suspendirano, prijetnje poslodavaca tužbama zaposlenima u zdravstvu koji nisu cijepljeni, Sindikat smatra nedopustivima i nezakonitima, ističe SSZSSH te dodaje kako ne ulazi u znanstvene, moralne i vrijednosne kvalifikacije cijepljenja kao civilizacijskog dosega i potrebu odgovarajuće procijepljenosti pučanstva i/ili zaposlenika zdravstvenog sustava, već samo ukazuje na potrebu poštivanja prava svih građana RH u vrijeme pandemije, pa tako i prava građana zaposlenih u zdravstvu, sve dok takva prava postoje.

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom