SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiSmanjuje se potražnja za uvozom radnika u Hrvatsku

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Smanjuje se potražnja za uvozom radnika u Hrvatsku

Zagreb, 31. ožujka 2021. - Prema podacima Hrvatske gospodarske komore (HGK), a prenosi faktograf.hr, potražnja za radnicima u 2020. godini pala je za više od četvrtine u odnosu na 2019. godinu. Veliki porast za radnom snagom, prema predviđanju HGK, ne očekuje se niti u tekućoj godini. Iznimka će biti jedino sektor graditeljstva gdje se, zbog obnove nakon potresa, očekuje snažnije zapošljavanje. Ovisno o epidemiološkoj situaciji, povećanu potražnju za radnicima mogao bi imati i turistički sektor.

Oporavak turističkog sektora na Mediteranu očekuje se u 2022. godini. Koliko će Hrvatska uspjeti izvući od turizma u ovoj godini, pak, ovisi i o epidemiološkoj situaciji.

- Bit će sezona relativno loša. Treba preživjeti do 2022. godine. Na žalost, mi smo kategorija koja je najlošije prošla u ovoj pandemiji, komentirao je stanje u sektoru Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH), dodajući kako će ova sezona počivati na stalnoj radnoj snazi te da će tek rijetki sezonci biti pozvani na rad.

- Uvoz radne snage u turizmu će ove godine biti iluzija, rekao je Andrić podsjećajući kako su se i druge turističke zemlje zbog pandemije koronavirusa suočile s padom potražnje, pa su se i radnici koji su odlazili raditi izvan Hrvatske vratili.

Tekst u cijelosti pročitajte na:
Smanjuje se potražnja za uvozom radnika u Hrvatsku _faktograf.hr

 

Foto: unsplash.com

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom