SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiSindikat zdravstva Hrvatske: Medicinske sestre prisiljavaju na prekovremene

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Sindikat zdravstva Hrvatske: Medicinske sestre prisiljavaju na prekovremene

Zagreb, 15. rujna 2021. - Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske (SZH) Radmila Čahut Jurišić izjavila je kako SZH podnosi prijavu inspekciji rada zbog, kako navodi, prisiljavanja medicinskih sestara na prekovremeni rad u KBC-u Rijeka.

Čahut Jurišić ocijenila je kako je odnos Uprave riječke bolnice robovlasnički, zbog čega mnoge sestre odlaze, dok se u bolnici istodobno uhljebljuje nepotreban kadar.

Svaka druga medicinska sestra prisiljena je raditi prekovremeno, pa mnoge sestre, premorene, odlaze na bolovanje, a neke angažiraju i odvjetnike. Dio sestara raskida ugovor o radu i odlazi na druge poslove, najčešće u inozemstvo.

Čahut Jurišić, spomenuvši primjer medicinske sestre koja je u šest mjeseci ostvarila 230 prekovremenih sati, naglasila je kako svaki tjedan odlaze dvije do tri medicinske sestre.

Medicinske sestre u riječkoj bolnici, sa srednjom stručnom spremom, imaju plaću od 5.100 kuna, dok prvostupnice sestrinstva imaju 5.900 kuna - i to s 14 posto dodatka na uvjete rada.

- Vjerujemo da će inspekcija obaviti posao i neće biti produljena ruka vladajuće politike, rekla je Čahut Jurišić, te naglasila da je Upravno vijeće, ako inspekcija utvrdi nezakoniti rad, dužno razriješiti ravnatelja, a ako to ne učini, to je dužnost ministra zdravstva.
 

Izvor: Index.hr

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom