SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiSindikat i Matica umirovljenika traže odgodu cijepljenja starijih građana Astrazenecom

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Sindikat i Matica umirovljenika traže odgodu cijepljenja starijih građana Astrazenecom

Zagreb, 8. veljače 2021. - Dvije najveće umirovljeničke udruge, Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Matica umirovljenika Hrvatske (MUH), zatražile su u nedjelju od Stožera civilne zaštite RH, ministra zdravstva ali i predsjednika RH da odmah i do daljnjega ograniče cijepljenje starijih osoba cjepivom AstraZeneca. 

SUH i MUH podsjećaju kako su to dosad učinile brojne europske zemlje (Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska, Švedska, Danska, Norveška, Belgija, Poljska, Mađarska…), dok je Švicarska s njim privremeno otklonila cijepljenje svih dobnih skupina, jer nema dovoljno podataka o učinkovitosti cjepiva za tu dobnu skupinu.

Podsjećaju kako je i hrvatskim vlastima poznato da su sve te zemlje naručene i isporučene količine ovog cjepiva odlučile upotrijebiti za mlađu populaciju, osobito za one zaposlene u javnim službama, jer za stariju populaciju ne žele upotrijebiti cjepivo za koje nema dovoljno podataka da je učinkovito za njihovu dob. Ovo cjepivo je testirano na samo 660 osoba od 65 i više godina, te se ne smatra dovoljno provjerenim glede stope efikasnosti za tu dobnu skupinu.

Odgovornost prebačena na građane

SUH i MUH smatraju nedopustivim da Stožer ucjenjuje i zastrašuje građane da ako odbiju ovo cjepivo da je pitanje hoće li i kada biti cijepljeni nekim drugim.

„Dok su u drugim zemljama odgovornost s ciljem osiguranja najboljeg i najučinkovitijeg cjepiva za najranjiviju skupinu starijih građana preuzele njihove vlade i službene institucije, u Hrvatskoj se putem medija odgovornost grubo prebacuje na pojedince, koje se čak zastrašuje kako je pitanje, odbiju li biti cijepljeni AstraZenecom, hoće li uopće i kada doći do provjerenog cjepiva poput Pfizera, Moderne ili Sputnika V., koja sva imaju učinkovitost višu od 90 posto. Starije građane se poziva da uzmu ono što je trenutno dostupno, umjesto da Vlada RH preuzme odgovornost za dobavljanje odgovarajućeg cjepiva. Točno je da se od korone umire svakodnevno, a žrtve su poglavito stari i bolesni. Istina je da vrijeme označava spašene živote, no neprihvatljivo je kako hrvatski epidemiolozi hladnokrvno priznaju kako je točno da još nema dovoljno podataka o učinkovitosti AstraZenece, ali da će i to cjepivo ipak spriječiti teži oblik bolesti ili smrt, te ih čak upozoravaju da ukoliko odbiju to cjepivo, načekat će se zadnji na listi za drugo cjepivo“, stoji u priopćenju kojega potpisuju Jasna Petrović i Višnja Fortuna, predsjednice SUH-a i MUH-a.

Spriječiti eksperimentiranje sa starijim građanima

Ističu kako eksponencijalni rast rizika od smrti iznad dobi od 65 na više daje za pravo starijim osobama da, kao i u drugim europskim zemljama, očekuju posebnu skrb i tretman, a ne da ih se uvjerava da je bolje išta, nego ništa, da to cjepivo nije štetno, ali možda nije niti dovoljno korisno.
SUH i MUH očekuju će predsjednik Republike i predsjednik Vlade poduzeti žurne mjere kako bi se spriječilo eksperimentiranje s hrvatskim građanima starije dobi, barem dok AstraZeneca provodi dodatna istraživanja o učinkovitosti.

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom