SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiPregovori za Kolektivni ugovor ugostiteljstva: STUH traži dizanje minimalca za sve skupine poslova

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Pregovori za Kolektivni ugovor ugostiteljstva: STUH traži dizanje minimalca za sve skupine poslova

Zagreb, 26. studenoga - S obzirom da primjena Kolektivnog ugovora za ugostiteljstvo istječe 31. prosinca, Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) inicirao je pregovore s HUP-Udrugom ugostiteljstva i turizma s ciljem povećanja minimalne plaće za sve skupine složenosti poslova.

Naime, u sektoru turizma i usluga postoje četiri skupine složenosti poslova, s ugovorenom minimalnom bruto plaćom za svaku:

  • Jednostavni poslovi (I. grupa) - 4.062 kune
  • Manje zahtjevni poslovi (II. grupa) - 4.300 kuna
  • Zahtjevniji poslovi (III. grupa) - 5.100 kuna
  • Vrlo zahtjevni poslovi (IV. grupa) - 6.100 kuna


U ožujku ove godine sklopljen je aneks kolektivnog ugovora kojim se izvan primjene, do 31. prosinca 2021., stavlja odredba o minimalnoj plaći za II., III. i IV. skupinu poslova zbog negativnog utjecaja koronakrize na poslovanje. Minimalna plaća od 4.062 kune za I. skupinu složenosti poslova i dalje se primjenjuje. Nakon što su poslodavci zatražili da minimalne plaće ugovorene kolektivnim ugovorom za II., III. i IV. skupinu i dalje ne primjenjuju, STUH je inicirao kolektivne pregovore.

Naime, s obzirom da će od 1. siječnja 2022. godine, minimalna plaća u Hrvatskoj, pa tako i ona za I. skupinu složenosti poslova, iznositi 4.687,50 kuna, STUH upozorava da bi, odgađanjem isplate ugovorene plaće za II., III. i IV. razinu složenosti poslova, minimalna plaća za II. skupinu složenosti poslova bila niža od one za I. skupinu, ali i ispod minimalne plaće u državi.

- Plaće u turizmu su općenito 20 posto niže nego u ostalim pravnim osobama u Hrvatskoj i treba ih povisiti jer neće imati tko odraditi sljedeću turističku sezonu. Dio investicija poslodavci bi trebali pretočiti u plaće jer i s ovim povećanjem su u Hrvatskoj one niske u odnosu na konkurentske zemlje, rekao je za Jutarnji list predsjednik STUH-a Eduard Andrić.

STUH će u pregovorima tražiti da bruto minimalne plaće bez dodataka budu sljedeće:

  • za II. grupu 4.960,00 kuna
  • za III. grupu 5.880,00 kuna
  • za IV. grupu 7.032,00 kune, s primjenom od 1. svibnja 2022. godine. 

Direktorica HUP-Udruge ugostiteljstva i turizma Natali Komen govori kako je zajednički stav da se nastavi s ugovaranjem granskog kolektivnog ugovora "u sadržaju kakav je trenutno na snazi, a otvoreno je i pitanje usklađenja minimalnih plaća". Cilj je, rekla je Komen, unapređenje uvjeta rada kako bi zadržali zaposlenike i osigurali konkurentne uvjete.

Ako se postigne dogovor oko plaća i kolektivnog ugovora, Andrić će, kaže, proširenje njegovih odredbi od ministra Aladrovića zatražiti u travnju, te očekuje kako će se s time složiti i HUP. To bi bio značajan iskorak s obzirom na novi Zakon o minimalnoj plaći, kojim se predviđa nadzor isplate minimalne plaće - ne samo one određene Uredbom Vlade RH, nego i one ugovorene proširenim kolektivnim ugovorom za svaku skupinu složenosti poslova.
 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom