SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiAndrić: Turizam spašava državni proračun, a plaće su sramotne

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Andrić: Turizam spašava državni proračun, a plaće su sramotne

Zagreb, 2. rujna 2021. - Dok se skupljaju statistike ovogodišnje turističke sezone koja je nadmašila sva očekivanja i koja je, po svemu sudeći, blizu rekordne 2019. godine, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) Eduard Andrić u izjavi za Glas Istre otkrio je kako radnici nisu zadovoljni.

- Plaće u turizmu, okosnici hrvatske privrede, vrlo su male u odnosu na druge sektore. Naša djelatnost u odnosu na druge zaostaje po plaćama čak 22 posto. Do sada smo zaostajali 10-12 posto. Prosječna mjesečna neto plaća u djelatnostima usluge hrane i smještaja je 4.657 kuna. To su radnici koji spašavaju državni proračun jer je to glavna privredna grana koja najviše donosi u proračun. Uz smještaj, turizam generira i drugu potrošnju koja puni proračun, a turistički radnici su nezadovoljni, kaže Andrić te ističe kako je do sezone oko 70 posto radnika u turizmu primalo potpore za očuvanje radnih mjesta u iznosu od 4.000 kuna.

Uz niske plaće, hrvatski turizam pogođen je i nedostatkom radnika. U prvih sedam mjeseci 2021. godine, na sezonskim je poslovima, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, zaposleno 18.148 osoba. Uz to, u ovoj je godini izdano 10.004 radne dozvole za sezonski rad.

- Ako želimo zadržati kvalitetnu radnu snagu, moramo je više platiti, jer će otići ili izvan Hrvatske ili u druge sektore. Imamo mnoštvo primjera kako ljudi odlaze u građevinarstvo, gdje mogu dobiti plaću od osam do deset tisuća kuna. Osim toga, ako imamo i gradimo kvalitetne hotele i želimo visoku kvalitetu usluge, onda to moraju raditi dobro plaćeni profesionalci, rekao je Andrić.

Teret krize na prava i uvjete radnika STUH ublažava granskim kolektivnim ugovorom koji radnicima jamči dodatke na staž, jubilarne nagrade, obveze poslodavaca radnicima na dugotrajnom bolovanju i slično. Kućnim kolektivnim ugovorima negdje su ugovorene božićnice i uskrsnice. Zbog koronakrize stavljen je moratorij na odredbe kolektivnog ugovora kojima bi se povećala osnovica plaća radnika, no to je učinjeno kako se cijeli ugovor ne bi otkazivao, te kako bi radnici zadržali ostala postojeća prava.

Stoga je, smatra Andrić, već sada nužno razmišljati o sezoni 2022. godine te brigom za radnike i povratkom na sporazume o plaćama koji su dogovoreni kolektivnim ugovorima, osigurati još kvalitetniju sezonu.

Iz medija:

Glas Istre: EDUARD ANDRIĆ, PREDSJEDNIK SINDIKATA TURIZMA I USLUGA IZNIO BROJEVE: Spašavamo državni proračun, a plaće su nam sramotne. Sve više radnika ide u druge poslove

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom