SSSH

PočetnaVijestiAktivnostiNacionalne aktivnostiSSSH protiv zabrane stavljanja na tržište laganih plastičnih vrećica za nošenje

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SSSH protiv zabrane stavljanja na tržište laganih plastičnih vrećica za nošenje

Zagreb, 2. ožujka 2021. - Polazeći od činjenice kako na uništenoj Zemlji nema radnih mjesta, ali kako prijelaz na održivost mora biti koordiniran i vođen načelom pravedne tranzicije, SSSH nije prihvatio prijedlog  Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja o zabrani stavljanja na tržište „laganih plastičnih vrećica za nošenje osim vrlo laganih plastičnih vrećica za nošenje“. Traži brisanje ili izmjenu predložene odredbe iz Nacrta prijedloga Zakona o gospodarenju otpadom.

SSSH je mišljenja kako zakonom treba propisati obvezni udio reciklata u laganim plastičnim vrećicama za nošenje, prema debljini, od najmanje 50 do primjerice, 80 posto, uz uvođenje sustava označavanja i sljedivosti što bi predstavljalo dodanu vrijednost u procesima gospodarenja otpadom i njegova recikliranja. 

Alternativno, zabranu stavljanja na tržište laganih vrećica za nošenje uvesti uz prijelazno razdoblje od najmanje pet godina, uz potporu poslodavcima za tehnološku obnovu i radnicima za dokvalifikaciju ili prekvalifikaciju kako bi zadržali radna mjesta.

U oba slučaja nužno je uključivanje građana u novu paradigmu proizvodnje, potrošnje i recikliranja proizvoda kroz obrazovanje i kampanje za podizanje svijesti na svim razinama, s posebnim naglaskom na mladima tijekom školovanja.

Stajalište je SSSH kako suočeni s krizom izazvanom koronakrizom, te s posljedicama dva razorna potresa svako radno mjesto, posebice u bitno smanjenoj hrvatskoj industriji, treba braniti do trenutka stvaranje nečeg novog, boljeg, održivijeg, posebice ako nas na njihovo gašenje ne tjera apsolutno nijedan akt europskoga zakonodavstva, a predlagatelj ne daje nacionalne argumente koji opravdavaju drastičan prijedlog.

U Hrvatskoj blizu 180 poslovnih subjekata, koji zapošljavaju određeni broj radnika, proizvodi plastične vrećice.


 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom