SSSH

PočetnaVijestiAktivnostiGranski sindikatiSSSH i HUP traže hitan sastanak s predsjednikom Vlade RH radi rješavanja problema javnog linijskog prijevoza putnika

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SSSH i HUP traže hitan sastanak s predsjednikom Vlade RH radi rješavanja problema javnog linijskog prijevoza putnika

Zagreb, 2. ožujka 2021. - Zabrinuti zbog eskalacije štete koja prijeti ozbiljnom urušavanju cjelokupnog sustava, Savez samostalnih sindikata Hrvatske( SSSH) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zatražili su hitan zajednički sastanak s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem radi rješavanja problema javnog linijskog prijevoza putnika, a svakako prije održavanja sljedeće sjednice Vlade RH.

Obratili su mu se u ime privatnih autobusnih prijevoznika, okupljenih unutar HUP-Udruge prometa, koji obavljaju 80 posto prijevoza na županijskim i međužupanijskim linijama do 100 km, mahom u rubnim i ruralnim područjima RH, te u ime 7.000 radnika koje predstavljaju sindikati udruženi u SSSH – Sindikat prometa i veza Hrvatske, te sindikati vozača i prometnih radnika Hrvatske.

Temeljem obveze implementacije Uredbe o uslugama javnog željezničkog i cestovnog prijevoza putnika i provođenja Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, županije su trebale sklopiti ugovore o javnoj usluzi za obavljanje županijskog linijskog prijevoza putnika najkasnije do 30. studenoga 2019.

Do danas niti jedan ugovor još uvijek nije potpisan.

Ugovori o javnoj usluzi osigurali bi održivost i transparentnost sustava javnog linijskog prijevoza i u rubnim i ruralnim područjima isto onako kako to jamče ugovori koje već imaju gradski prijevoznici, Jadrolinija, Croatia Airlines i HŽPP, te su u odnosu na njih privatni autobusni prijevoznici i njihovi radnici diskriminirani. Dodatno, ugovori su ključni kako se financiranje te obveze središnje i lokalne države ne bi smatralo nedopuštenom državnom potporom.

Probleme privatnih autobusnih prijevoznika SSSH i HUP su u više navrata pokušali artikulirati svim dostupnim službenim kanalima, a tema javnog linijskog prijevoza našla se dva puta na dnevnom redu sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća (u listopadu '20. i veljači '21.). Između sjednica održana su i tri sastanka Radne skupine Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, socijalnih partnera, relevantnih resora, udruga općina i gradova, te zajednice županija s konkretnim zaključcima, ponajprije vezanim uz model financiranja javne usluge.

Zaključci do danas nisu realizirani u praksi.

U svjetlu novih okolnosti sindikati i poslodavci pristupaju korekciji kolektivnih ugovora. Nezadovoljstvo radnika je veliko, jer rade jednako kao prije (sve se ranije ugovorene linije moraju uredno održavati, neovisno o broju putnika koji se prevozi), pa i teže zbog COVID-19, za male plaće.

U ovoj neizvjesnoj situaciji samo su industrijske akcije izvjesne zbog kumuliranog nezadovoljstva radnika zbog egzistencijalne ugroženosti.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom