SSSH

PočetnaVijestiAktivnostiGranski sindikatiNova Sindikalna akcija

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Nova Sindikalna akcija

Zagreb, 1. ožujka 2021. – Ideja kvalitetnih radnih mjesta, naravno, nije ništa novo, posebice u kontekstu sindikalnih tema i zadaća, no njezinim detaljnijim konceptualiziranjem pokušali smo odgovoriti na nekoliko važnih pitanja:

- Što je to zapravo kvalitetno radno mjesto? S obzirom na različitost poslova, može li uopće postojati jedinstven standard ili jedinstvena definicija? Može li se zaokruženo definirati i razložiti na pojedine elemente? I ako da, možemo li te elemente nekako usustaviti, staviti ih u odnos i mjeriti kako bismo znali što jedno mjesto čini kvalitetnijim od drugoga?

- Može li kvaliteta radnih mjesta postati javnopolitički cilj? Možemo li oblikovati raspravu o radu u Hrvatskoj na način da ne govorimo samo o rastu zaposlenosti i padu nezaposlenosti, nego o više kvalitetnih radnih mjesta? Možemo li iskoristiti tadašnji trenutak gospodarskog uzleta kako bismo upozorili na kontinuirani pad kvalitete radnih mjesta u Hrvatskoj? Možemo li napraviti zaokret prema društvu koje teži i djeluje ka dostojanstvenom radu, radu po mjeri čovjeka?

Odgovor na sva ta pitanja pokazao se potvrdnim. U skladu s time, kvaliteta radnih mjesta bila je primarni zagovarački fokus pri očitovanju SSSH na prijedlog Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. U konzultacijama Ministarstva rada sa SSSH, kao indikator podizanja kvalitete radnih mjesta odabrano je smanjenje udjela privremeno zaposlenih (ugovora o radu na određeno vrijeme) s 18,1 posto, kao posljednjeg dostupnog podatka, na prosjek EU (13,6 posto). Valja reći kako ni ovo nije pošlo posve glatko, te je izmjena predložena tek u Saboru, amandmanom HDZ-a. U svakom slučaju, ovo smatramo našim velikim uspjehom, korakom u realizacija Programa SSSH… – tekst autorice Sunčice Brnardić pod naslovom „Izboreno strateško opredjeljenje smanjivanja nesigurnog rada“ u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Sindikalne akcije.

Čitajte i o stajalištima SSSH u postupku konzultacija o izmjenama Zakona o radu, te izmjenama Zakona o referendumu. Dio Akcije smo posvetili i predstojećim izborima za radnička vijeća, te životu na Baniji i njezinoj potrebi za istinskom preobrazbom.Sindikalna akcija je dostupna isključivo putem pretplate.
Osigurajte glasilo SSSH u svojim podružnicama, na kućnim adresama…

Nazovite 01 46 55 052
ili
nam pišite na

sindikalna-akcija@sssh.hr   ili  marijana.tomic@sssh.hr

te se informirajte o svim detaljima.
 

Stare brojeve Sindikalne akcije možete prelistati OVDJE.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom