SSSH

PočetnaVijestiVlada je odgovorna za razvijanje sustava kolektivnog pregovaranja u cijelosti, a ne samo tamo gdje ima interes!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Vlada je odgovorna za razvijanje sustava kolektivnog pregovaranja u cijelosti, a ne samo tamo gdje ima interes!

Zagreb, 22. svibnja 2020. - Vlada RH je na jučerašnjoj sjednici usvojila Odluku o uspostavi Izvještajnog sustava za podršku procesima kolektivnog pregovaranja i praćenja učinaka primjene kolektivnih ugovora.

Kako SSSH navodi u današnjem otvorenom pismo Vladi RH, riječ  je o hvale vrijednoj odluci no u ovom obliku ona proizvodi dva problema. Naime, Vlada planira sustav razviti samo za kolektivne ugovore u javnoj upravi i javnim službama, što znači samo tamo gdje je Vlada u ulozi poslodavca, te pravo izravna uvida dodijeliti samo sebi, uz tri izrijekom navedena ministarstva: Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Ministarstvo financija i Ministarstvo uprave.

SSSH je podsjetio kako je odgovornost svake vlade unaprijediti sustav kolektivnog pregovaranja i pratiti učinak kolektivnih ugovora u cjelini - i u privatnom i u javnom sektoru. Nadalje, projekt „Unaprjeđenje sustava kolektivnog pregovaranja i praćenja kolektivnih ugovora” realizirat će se sredstvima Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program učinkoviti ljudski potencijali i neprimjereno je javna sredstva koristiti samo u interesu Vlade, kao jedne strane u procesu kolektivnog pregovaranja u javnom sektoru,  bez davanja ovlasti i drugoj zainteresiranoj strani – sindikatu.

- Podsjećamo kako se u privatnom sektoru pregovara na dvije razine: na razini poslodavca te na razini udruge poslodavaca te da, shodno tome, postoje kolektivni ugovori kod poslodavca (tzv. kućni KU) kao i na razini grane/djelatnosti koji odlukom ministra rada mogu biti prošireni na sve poslodavce u djelatnosti. Stoga je vrlo važno uspostaviti cjelovit sustav praćenja kako bi Hrvatska ubuduće mogla dati precizne odgovore koji se očekuju od uređenih zemalja, a ne procjene, poput pokrivenosti radnika kolektivnim ugovorim te niz odgovora vezanih uz sadržaj kolektivnih ugovora i njihovih učinaka. Posebice je važno osvijestiti kako je cjelovit sustav kolektivnih ugovora ključan preduvjet uspostavi cjelovite politike plaća,  još jednog područja  u kojem Hrvatska bilježi nepotreban deficit jer ga se lako može otkloniti.

Sukladno rečenom te nastavno na dugogodišnji zahtjev SSSH prethodnim vladama da osvijeste svoju odgovornost i stvore poticajno okruženje za kolektivno pregovaranje - očekujemo dopunu Odluke na način dodjele prava uvida i sindikatu, jer je riječ o zajedničkom alatu razvijenom javnim sredstvima. Također, očekujemo da se, na odgovarajući način, uspostavi statističko praćenje i analitičko izvješćivanje  o učincima  primjene  kolektivnih ugovora u cjelini, navodi se u otvorenom pismu SSSH. 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom