SSSH

PočetnaVijestiUmirovljeničke udruge traže covid-dodatke i ograničenje cijepljenja AstraZenecinim cjepivom na mlađe od 65

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Umirovljeničke udruge traže covid-dodatke i ograničenje cijepljenja AstraZenecinim cjepivom na mlađe od 65

Zagreb, 12. veljače 2021. (vecernji.hr/SSSH) - Dvije najveće umirovljeničke udruge, među kojima i Sindikat umirovljenika Hrvatske, te predstavnici najvećih umirovljeničkih stranaka održali su u četvrtak u Radničkom domu konferenciju za medije gdje su tražili da se ne cijepe stariji od 65+ cjepivom AstraZenece protiv COVID-19. Uz to, traže uvođenje hitnih mjera za potporu starijim osobama za vrijeme pandemije.

„Mi imamo tri zahtjeva. Nakon razgovora s premijerom, nešto se postiglo. Ostajemo kod naša tri zahtjeva. Hrvatska je među rijetkima koji nastavljaju s cijepljenjem AstraZenecinim cjepivom. Naravno da bi Vladi odgovaralo da se umirovljenici ne udružuju na agendi koja nije draga. Mi smo stoga odučili prezentirati naša tri zahtjeva“, kazala je Jasna A. Petrović iz Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Naglasila je kako njihovo protivljenje cijepljenju AstraZenecinim cjepivom ne znači da su oni protiv cijepljenja. Navela je da su tražili odgovornost Vlade jer su odgovornost oko tog cjepiva prepustili epidemiolozima.
„Mi smo postavili pitanje zastupnicima hoće li oni napraviti kampanju cijepljenja, ali sa svojim roditeljima koje bi cijepili s AstraZenecinim cjepivom. Mi ne možemo reći ljudima da se ne cijepe AstraZenecom, jer mi tu odgovornost ne možemo preuzeti na sebe. Mi možemo samo predložiti da kod docjepljivanja vide s čime se mogu cijepiti.“

Druga su dva njihova zahtjeva COVID-dodatak za umirovljenike od 150 eura za umirovljenike s mirovinama do 2710 kuna. Također traže da oni s mirovinama od 2710 do 5000 dobiju po 100 eura, a samci s više od 5000 kuna mirovine 50 eura dodatka.

Treći je njihov zahtjev da se ponovno omogući dostava mirovina putem pošte umirovljenicima koji to zatraže.

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom