SSSH

PočetnaVijestiU Otvorenom HTV-a o zabrani rada nedjeljom

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

U Otvorenom HTV-a o zabrani rada nedjeljom

Zagreb, 30. travnja 2020. – Odlukom Stožera civilne zaštite RH o radnom vremenu i načinu rada u djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19  trgovine ne rade nedjeljom, blagdanima i neradnim danima kada se ne radi. Je li uistinu riječ o epidemiološkoj mjeri kojom se želi smanjiti izloženost građana koronavirusu ili ideološkom predizbornom potezu? Hoće li ona produbiti gospodarsku krizu ili će se promet kao u Njemačkoj i Austriji preraspodijeliti na druge dane u tjednu? Što će reći Ustavni sud? Što kažu radnici u sektoru trgovine?  – teme su kojima se razgovaralo u sinoćnjoj emisiji Prvog programa HTV-a Otvoreno.
U emisiju, koja je bila upravo na Dan trgovaca, 29. travnja, uživo se iz Osijeka javila predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić.

Naglasila je kako su radnici ovu mjeru dočekali s odobravanjem i željom da se produži, a mnogi su posvjedočili kako će prvi put u dvadeset godina biti slobodni za Međunarodni praznik rada,1. svibnja.

- Mi želimo opću regulaciju rada u trgovini, jer smatramo da rad od 0 do 24 sata svih 365 dana u godini, kako je sada, je nemoguć, rekla je, napomenuvši kako u donošenje odluke o (ne)radu nedjeljom treba uključiti sve socijalne partnere i stručnjake. Mogli bi biti zadovoljni i radnici i poslodavci, ali i građani.

- Vrijeme koronakrize je pokazalo kako građani, ipak, mogu kupovati šest dana u tjednu i u nedjelju osloboditi više od 90.000, uglavnom, radnica koje rade u sektoru trgovine, pa da u nedjelju i one budu sa svojim obiteljima, rekao je u uvodnome prilogu predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Uvodni prilog i samu emisiju možete pogledati na:
Nesuglasice oko zabrane rada nedjeljom u Otvorenom _vijesti.hrt.hr

Vezano:
Poslanica ob prazniku dela: Sindikat delavcev trgovine s pobudo za trajno zaprtje trgovin ob nedeljah _zsss.si


 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom