SSSH

PočetnaVijestiU mreži Prvog o cijepljenju: Nema prisile, ali ni sankcioniranja

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

U mreži Prvog o cijepljenju: Nema prisile, ali ni sankcioniranja

Zagreb, 26. ožujka 2021. - O cijepljenju protiv COVID-19 i zahtjevu SSSH za omogućavanjem cijepljenja skupinama radnika koji su najizloženiji kontaktima s većim brojem ljudi, ali i izostanku Vladine reakcije na zahtjev SSSH, u jutrošnjoj emisiji HR 1 U mreži Prvog govorio je predsjednik SSSH Mladen Novosel.

- Kada je riječ o mjerama za očuvanje radnih mjesta socijalni dijalog s Ministarstvom rada postojao je čitavo razdoblje, no sada ulazimo u razdoblje kada je odlukom Stožera procijepljen najugroženiji dio stanovništva. Mislimo da je vrijeme da Stožer posluša i socijalne partnere koji su najdirektnije povezani s radnicima. Očekujemo da u narednim danima sjednemo i da se napravi jedan plan prioriteta cijepljenja radnih mjesta u sektorima koji su najviše izloženi zarazi COVID-19, rekao je.

Upozorio je i na izostanak vođenja evidencije zaraženih u pojedinim sektorima, što je SSSH tražio potkraj prošle godine, a  temeljem koje bi bilo lakše napraviti strategiju, popis prioriteta.

Naglasio je važnost svakodnevne prevencije, ali i upozorio na moguće zloupotrebe, navodeći primjer iz sektora pomorstva gdje pojedini brodovlasnici nisu željeli primati radnike na ukrcaj ako nisu donijeli potvrdu o cijepljenju.

- Sindikati pozivaju svoje članove da se cijepe, iako je to dobrovoljno. No, s obzirom na radno-pravne odnose, niti jedan poslodavac nema pravo prisiliti radnika da se cijepi, odnosno nema ga pravo sankcionirati ako se ne cijepi, poručio je.

Emisiju u cijelosti možete poslušati/pogledati na:
Sve više poziva za cijepljenjem radnika u turizmu _vijesti.hrt.hr

Foto: Screenshot

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom